Što treba znati prije nabave psa

što treba znati prije nabave psa

Što treba znati prije nabave psa? Želite li kupiti psa prije odabira je potrebno uvjeriti se kako su životinje sretne i na dobrom mjestu. Psi bi dolaskom stranca trebali lajati, ali se isto tako umiriti nakon što ih vlasnik predstavi kupcu.

Prije kupovine psa treba dobro razmisliti zadovoljavate li sve uvjete za držati životinju koja ujedno treba imati dovoljno prostora za kretanje i mjesto gdje će spavati. Pas je velika obaveza i podrazumijeva dosta odricanja te prilagođavanje njegovim potrebama kao što je pronalaženje vremena za jutarnje, popodnevne i večernje šetnje.

Postoje razne pasmine, velike, srednje i male te one s mekanom i oštrom dlakom. Na odluku oko nabave psa utjecat će i želja novog vlasnika, želi li malog psa koji je kao stvoren za boravak u stanu ili možda većeg psa s kojim će puno vremena boraviti na otvorenom.

Bilo bi dobro raspitati se za cijene svih štenaca koji su na prodaju te provjeriti je li cijepljenje uključeno u cijenu. Moguće je da neki imaju manju cijenu, a ako je tako treba saznati postoji li opravdan razlog. Svaki kupac ima pravo zatražiti da vidi roditelje jer će im njihov temperament pokazati što mogu očekivati od štenaca i u kakvog bi psa moglo izrasti štene koje odluče kupiti.

Ne treba dozvoliti vlasniku da vas navede na kupnju štenca koje niste odabrali. Ako želite sa sobom možete povesti i veterinara kako bi mogao pregledati štene koje ste odlučili kupiti, ali vlasnik štenaca treba prije toga dati dopuštenje. Veterinar će moći utvrditi je li štene dovoljno staro da se odvoji od majke te ima li gliste.

Prema zakonu jasno stoji kako štene mora biti cijepljeno protiv određenih bolesti, a ako niste sigurni možete kod svog veterinara provjeriti koje su to lokalne bolesti protiv kojih bi se štene trebalo cijepiti.

Nakon cijepljenja štene ne smije izlaziti dva tjedna jer u tom vremenu neće dobiti potreban imunitet. Prva se injekcija daje između šestog i osmog tjedna, a sljedeća u dvanaestom tjednu.

Prije dolaska novog člana obitelji potrebno je pripremiti ležaj, hranu i vodu jer će u početku biti u šoku budući da je odvojeno od drugih štenaca kao i majke.

Autor: S.Š., Foto: WilleeCole/Shutterstock