Svilena haljina

svilena haljina
Svilena haljina, Foto: InnervisionArt/Shutterstock

Svila je prirodno proteinsko vlakno koje se dobiva od kukuljice dudova svilca. Iako postoje još neki kukci koji proizvode svilena vlakna jedino ova su dovoljno uniformna i čvrsta kako bi se od njih mogla načiniti ova prekrasna tkanina.

Korištenje svile u odijevanju i relativno kompleksne tehnike tkanja već su uočene na svili koja je pronađena u egipatskoj grobnici još prije više od tri tisućljeća.

Kina je bila područje na kojem je proizvodnja svile postala okosnica gspodarstva i čak je i postojala zabrana kojom se nije dozvoljavalo da se ijedna čahura dudova svilca iznese iz Kine, sve do trena dok dva redovnika nisu prokrijumčarila nekoliko čahura i znanje obrade svile proširili i na druge dijelove svijeta. Eto redovnicima možemo sada zahvaliti ne samo širenje znanja i pismenosti već i ove divne tkanine. Uz Kinu najveći proizvođač sirove svile svakako je Indija.

Jeste li se ikada zapitali zašto vaša svilena haljina ima onaj predivni sjaj. Razlog tome je što su svilena vlakna vrlo tanka, ali ujedno je njihova struktura poput one trokuta pa refraktiraju svijetlo pod raznim kutevima. Posjedujete li vi koju haljinu načinjenu od ovih očaravajućih tankih i delikatnih niti?

Haljine su najženstveniji odjevni predmet koji možete odjenuti a ako su još načinjene od ovakvog skupocjenog materijala i grle tijelo na svim pravim mjestima ona prava bi vam mogla promijeniti život. Kupnja haljine načinjene od prave svile mogla bi vam dobro isprazniti novčanik. Naravno da možete odabrati neke zamjene od umjetnih vlakana koja će imitirati izgled, ali nema tog umjetnog vlakna koje će moći imitirati dodir svile na koži.

Imajte na umu da ovakva haljina ne oprašta masne jastučiće ili mlohavu kožu, stoga ako vas očekuje posebna prigoda na koju ste odlučile odjenuti ovu divnu haljnu poradite na sebi. Svakodnevna umjerena tjelovježba zategnut će kožu i vratiti tonus mišićima. Ima li što ljepše od napetih i čvrstih mišića na zdravom tijelu prekrivenih mekom sjajnom tkaninom.

 Autor: L.K. Foto: InnervisionArt/Shutterstock