Crna haljina, neprikosnovena vladarica modnih pista

Crna haljina
Djevojke u crnim haljinama, Foto: Dmitriy Raykin/Shutterstock

U životu svake žene vjerojatno je samo jedan odjevni predmet koji se provlači kroz sve njegove faze. Ona je kraljica svakog ormara, neprikosnovena vladarica modnih pista – ona je crna haljina.

Zasluge za pojavu ovog vječnog komada odjeće ima modna revolucionarka Coco Chanel. Uvijek drugačija i provokativna Coco je 1926. godine svijetu predstavila crnu haljinu bez rukava dužine malo iznad haljina, vjerojatno ni ne sluteći kakav će uspjeh polučiti i kakvu će uslugu učiniti ženama kroz godine koje će uslijediti.

Bila je to vijest koja je odjeknula kao bomba jer je haljina bila u dodatno nezamislivoj boji, koja se nosila samo za pogrebe i žalovanja. Otada pa sve do danas gotovo da nije bilo ni jedne modne kolekcije koja nije uključivala i crnu haljinu.

Crna haljina je izazov

Crna haljina
Foto: Unsplash

Ona je izazov svakom dizajneru koji je mora prikazati na vlastiti način, ali ujedno zadržati njezine bitne značajke – multifunkcionalnost, minimalizam i jednostavnost. Neovisno o tome je li kratka, duga, s rukavima ili bez njih, svečana ili za svakodnevne, ležernije prilike crna haljina pristaje svakoj ženi jer se razvila zajedno s vremenom.

Ona nije nužno skupa i sama po sebi izgleda odlično, ali uz pomoć različitih modnih dodataka može izgledati još bolje. Bila ona uska i malo šira, remen na crnoj haljini dat će joj potpuno nov izgled. Sličan efekt imat će nosite li haljinu preko hlača, kao svojevrsnu tuniku.

Elegantan šal pastelnih tonova vezan oko bokova crnu haljinu može pretvoriti u plesnu, a veseliji tonovi bit će idealni za sportski look. Čarape koje nosite uz crnu haljinu mogu značajno izmijeniti njezin izgled. Za opušteniji izgled nosite čarape s neutralnijim uzorkom, a za seksi one mrežaste ili čipkaste. Želite li ležerniji, ali ipak ženstven stil čarape neka budu u nekoj boji.

Može se nositi na gotovo sve

Crnu haljinu možete nositi na visoke potpetice, srednje visoke ili niske, na čizme ili platformice; sasvim svejedno, jer ćete uvijek izgledati posebno. Kada nosite crnu haljinu količina nakita je neograničena, a mogućnosti kombinacija bezbroj.

O njezinoj popularnosti možda najbolje govori činjenica da je duga lista žena koje su je nosile kroz povijest; od slavne glumice Audrey Hepburn do današnje prve dame SAD-a.

Crna haljina je za ženu ono što je za muškarca odijelo – temelj svakog dobrog ukusa. Jednostavna u svojoj biti i prilagodljiva svim situacijama crna haljina uvijek je siguran modni adut iz rukava, tako omiljeni komad tkanine milijunima žena diljem svijeta.

Pripadate li među one rijetke žene koje je još nemaju u svojoj kolekciji, svakako razmislite o kupnji; isplatit će vam se – sve uloženo vratit će svojom univerzalnošću i trajnošću.

Autor: I.H. Foto: Dmitriy Raykin/Shutterstock