Stolni tenis ili ping-pong

stolni tenis
Stolni tenis, Foto: 2xSamara.com/Shutterstock

Sport naziva stolni tenis poznat je i pod nazivom koji onomatopejski podsjeća na udaranje loptice o stol. Ping-pong je zvuk koji nastaje kada dva igrača međusobno izmjenjuju lopticu. Igra se drvenim reketima presvučenima gumom koji mogu imati još neka pojačanja, ali najmanje 85% debljine reketa mora činiti prirodno drvo. Kvalitetniji reketi su ojačani i ugljičnim vlaknima, stallenim, vlaknima i prešanim papirom.

Igra se na pravokutnom stolu sa mrežicom. Stol mora biti matiran baš kao i loptica i dozvoljene boje loptice su bijela i narančasta. Moderni stolni tenis doživio je neke promjene u pravilima igre no počnimo prvo od početka. Kako je nastao ovaj sport? On se zapravo rodio iz dokolice viktorijanske gospode i isprva se krajem 19. st igrao improviziranim sredstvima po salonima.

Razni su predmeti imali funkciju reketa, a stol na kojem se do maloprije ručalo ili večeralo postao je stol za ping-pong. Kako je bio i red da se otvori koji šampanjac tako su i njegovi čepovi poslužili ko prve ping-pong loptice. Prva loptica kakvu poznajemo dans nastala je 1901, dok je reket sa gumenom presvlakom došao dvije godine kasnije.

Iako je prvo svjetsko prvenstvo zabilježeno već 1902.  ono se i danas vodi kao neslužbeno i tek ono iz 1927. računa se kao prvo nadmetanje stolnotenisača koji su došli okušati snage sa svih strana svijeta. Kako su 50-e godine 20.st. revolucionirale svašta nisu to propustile učiniti ni za ovaj sport. Reket je ponovo modificiran tako da se ispod gume nalazi tanki sloj spužve pošto je povećalo brzinu i preciznost.

Iako se u početku igre svaki set igrao do 21 u posljednje vrijeme to je promjenjeno. Igra se ponekad činila preduga pa kako bi se izašlo u susret gledateljima danas se igra do 11 bodova i bitno je da se radi o dva poena razlike da bi se mogla proglasiti pobjeda. Igra se 3 ili 4 ovakva seta. Kako se ovaj sport počeo prenositi i na TV-u bilo je nužno radi bolje uočljivosti također povećati lopticu koja sada ima promjer od 40mm za razliku od dotadašnjih 38mm.

 Autor: L.K.  Foto: 2xSamara.com/Shutterstock