Blejzer za prohladne večeri

blejzer
Blejzer, Foto: Maria Ignatenko/Shutterstock

Što je blejzer? Blejzer je zapravo sako. No dok se sako karakterizira još uvijek kao dio odijela, blejzer je namijenjen tome da se nosi samostalno i ponaša se kao lagana jaknica. Zato je tanki blejzer odličan za ljetne večeri kada vas iznenadi nagli pad temperature i trebate praktičan i moderan način da se utoplite.

Blejzer je nešto manje formalan od sakoa, ali iako ga možemo uvrstiti i u casual kombinacije ipak je nešto službeniji i elegantniji od sportskog sakoa. Njegovi korijeni dolaze sa nekoliko strana. Često se događalo da su klubovi istaknutih sveučilišta poput veslačkog, šahovskog ili debatnog imali vlastite uniforma, koje su ih razlikovale od ostalih. Blejzer je bio odličan odabir jer je ujedno i udoban, izdržljiv i izgleda elegantno i dotjerano. Često je bio u bojama škole ili je imao izvezen amblem škole na prsima.

Tamnoplavi blejzer na dvoredno kopčanje sa velikim metalnim gumbima još i danas je jedan od najpoželjnijih modela i svoje korijene vuče iz tradicije plovidbe morem. I danas je prihvaćen kao odlični poluformalni odjevni predmet koji funkcionira i u poslovnom okruženju i u slobodno vrijeme. Neki sportovi kojima se tradicionalno bavila viša klasa i danas su zadržali tradiciju nošenja blejzera. Npr. polo ili jedrenje još uvijek smatraju blejzer dio standardne sportske opreme, a u nekim jahtaškim i golf natjecanjima pobjednik dobiva blejzer sa logom.

Blejzer je danas rado viđen gost naših ormara, a u modu su ih uveli modsi u 60-im godinama prošlog stoljeća i tada postaju masovno popularni. Uglavnom su bili trobojni, jednorednog kopčanja i imali mandžete na kojima su se također nalazili gumbići. U njima smo mogli vidjeti i idole modsa, članove grupe The Who. Ponovo se vraćaju kako bi potvrdili svoj status u 70-ima. Stoga odaberite koji vam se sviđa iz široke ponude. Iako ih možete naći i sa uzorcima uglavnom su jednobojni i načinjeni od čvrstih, a opet podatnih, materijala. Ako se odlučite na samo jedan možda je baš ovaj mornarsko plavi sa zanimljvim kopčanjem najbolji izbor.

 Autor: L.K.  Foto: Maria Ignatenko/Shutterstock