Što uzrokuje pucanje kapilara u oku

Pregled očiju

Iako su izgledom malene, oči su složeni organi i prvi korak u fascinantnom procesu nastanka osjeta vida. Danas mnogi naprežu svoje oči do maksimuma, bilo dugotrajnim radom na računalu, gledanjem televizije, čitanjem u neprikladno osvijetljenim prostorijama ili obavljanjem zadataka koji podrazumijevaju pojačano naprezanje, a sve to dovodi do problema s očima.

Jedan od takvih problema je i pucanje kapilara u oku. Stručni naziv za pucanje kapilara u oku je subkonjunktivalna hemoragija, a riječ je o pojavi koja je bezbolna i koju ne možemo osjetiti. Primijetimo je tek kada nam netko ukaže na to ili kada se sami pogledamo u ogledalu.

Krvarenje oka ili subkonjunktivalna hemoragija može se manifestirati u obliku većeg krvavog podljeva ili nešto sitnije crvene mrlje na bjeloočnici. Iako bi na prvi pogled moglo izgledati zastrašujuće, riječ je o bezopasnom stanju, a mrlje koje nastanu zbog pucanja kapilara u oku uglavnom se povlače nakon par tjedana.

Kako dolazi pucanja kapilara u oku

Bjeloočnica je obavijena tankom sluznicom – spojnicom ili konjunktivom. Osim bjeloočnice, konjunktiva prekriva i unutarnju stranu vjeđa, a sastavljena je od mreže sitnih i tankih krvnih žila ili kapilara koji su dosta krhki i lako mogu puknuti. Kada se to dogodi, krv se razlijeva između bjeloočnice i konjunktive, a budući da očna sluznica ne može brzo apsorbirati krv ona se zadržava na tom mjestu i tako se javlja krvava mrlja u oku.

Ako je krvarenje bilo slabo, u oku će se pojaviti manja crvena mrlja, ali kod obilnijeg se krvarenja cijela bjeloočnica može crvenjeti, dok u težim slučajevima može čak biti lagano izbočena prema van. Ovaj događaj uglavnom ne uzrokuje bol niti utječe na promjenu vida, a jedino što se može javiti je slabiji svrbež oka (posebno izražen prilikom treptanja).

Uzroci pucanja kapilara u oku

Subkonjunktivalna hemoragija ili pucanje kapilara u oku može se javiti zbog:

  • ozljede
  • povraćanja
  • plakanja
  • naprezanja zbog zatvora
  • podizanja teškog tereta
  • povišenog očnog tlaka
  • uzastopnog i jakog kihanja ili kašlja
  • proživljenog stresa
  • snažnog stiskanja oka prstima
  • raznih očnih infekcija

Sve navedeno u većini slučajeva izaziva tek manja krvarenja i bezazleno je, ali postoje i ozbiljniji uzroci krvarenja oka, a oni uključuju upalu šarenice, rak i malformacije očnih krvnih žila. Ono što također može utjecati na pojavu krvarenja je visoki krvni tlak, glaukom, dijabetes i uzimanje određenih lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi.

Pucanje kapilara u oku kod djece i beba

Pucanje kapilara u oku beba i male djece može izazvati zabrinutost kod roditelja, ali zapravo nema razloga za paniku jer mrlje koje nastanu u oku prolaze brzo kao i kod odraslih. Kapilare kod djece i beba mogu popucati ako se oni snažno naprežu dok plaču ili zbog tvrde stolice, ako je došlo do pojave infekcije u oku ili se dijete igralo stranim predmetom i ozlijedilo je oko.

Kako liječiti popucale kapilare u oku

Posljedice pucanja kapilara u oku nisu razlog za stvaranje panike. Vidljiva krv koja se javi uslijed subkonjunktivalnog krvarenja u većini će se slučajeva povući nakon tjedan dana bez da bilo što poduzimate. Ako je krvarenje bilo obilnije, proces resorpcije krvi može potrajati i nešto duže – dva ili tri tjedna.

Prije nego bjeloočnica opet poprimi svoju prvobitnu boju, crvena mrlja se može pretvoriti u narančastu, a nakon toga u ružičastu mrlju. Već smo spomenuli da je svrbež oka zapravo jedina nelagoda koja se veže uz ovo stanje, a njega možete ublažiti primjenom umjetnih suza dok se osušena krv u potpunosti ne povuče.

Ako je do pucanja kapilara u oku i krvarenja došlo zbog traume, odnosno udarca, možda će za liječenje biti potrebno obaviti određene tretmane.

Kada se obratiti liječniku

Pucanje kapilara u oku može biti i znak upozorenja na neku ozbiljniju bolest poput dijabetesa, bolesti srpastih stanica, leukemije i slično. Ako se krvarenje u oku javlja više od dva puta godišnje (ili se zadrži dulje od 30 dana), bilo bi dobro javiti se liječniku i napraviti detaljan pregled kako bi se otklonile sve sumnje da nije riječ o nekom ozbiljnom zdravstvenom problemu. Liječnici bi prilikom pregleda trebali detaljno ispitati povijest bolesti kako bi pronašli moguće uzroke krvarenja, a zatim izmjeriti krvni tlak i pregledati oči kako bi bili sigurni da ne postoji nikakva trauma ili krvarenje duboko u oku.

Liječničku pomoć treba zatražiti i ako se uz krvarenje javi infekcija, jer je u tom slučaju potrebno primjenjivati antibiotske kapi ili mast za oči. U slučaju da vas oči jako bole i peku, povraćate i imate jaku glavobolju, krvarenje se javlja i u obliku modrica po tijelu ili krvarite i u usnoj šupljini, također bi bilo dobro zatražiti stručnu pomoć.

Suho oko

Simptomi suhog oka nisu nimalo ugodni, a ne postoji osoba koja barem jednom nije imala problema sa suhim očima. U posljednje vrijeme ovaj problem se udvostručio. Saznajte više u ovom videu!

Autor: A.V. Foto: Remzi/Shutterstock