Prirodni diuretici za izbacivanje vode

prirodni diuretici za izbacivanje vode

Uz pomoć diuretika organizam izbacuje toksine i vodu putem urinarnog trakta. Ukoliko se tekućina zadrži u organizmu može se javiti osjećaj težine, nadutost, umor i mnogi drugi simptomi. U nastavku teksta slijedi koji su najbolji prirodni diuretici za izbacivanje vode.

Najčešće posljedice zadržavanja tekućine u organizmu su pretjerani unos soli u organizam, nedovoljan unos proteina i vitamina B u organizam te pretjerani unos masnoća i šećera.

Prirodni diuretici za izbacivanje vode mogu pomoći i kod rješavanja toksina, a radi se o namirnicama koje nakon konzumacije potiču stimulaciju metabolizma.

Maslačak se često koristi kao diuretik jer se njegovom konzumacijom pomaže bubrezima da uklone višak soli i vode. Istovremeno je maslačak dobar izvor kalija. Ne izaziva nuspojave, ali se svejedno ne preporučuje osobama koje imaju problema sa žučnim kamencem.

Mrkva ubrzava i potiče metabolizam, doprinosi smanjenju kolesterola, uklanjanju masnih naslaga i potiče izlučivanje suvišnih toksina i tekućina.

Poznati prirodni diuretik je rajčica koja je bogata vitaminom C, karotenom, likopenom i antioksidansom. Rajčica pomaže ukloniti toksine i otpustiti vodu iz bubrega. Rajčica sadrži i pektine i organske kiseline koji sprečavaju negativno djelovanje bakterija i aktiviraju proces probave.

Za rješavanje vode i toksina odlična je i kukuruzna svila. Ona pomaže kod problema zastoja mokraće. Celer je efikasan u liječenju mokraćnih kanala i bubrega, zbog čega je cijenjen prirodni diuretik.

Krastavac je bogat silicijem i sumporom zbog čega povećava ispuštanje toksina i lučenje mokraćne kiseline. Konzumacijom krastavca se stimulira i izbacivanje masnoće iz organizma.

Želite li znati zašto je dobar peršin? Uz njegovu pomoć isto tako dolazi do izbacivanja toksina i suvišne tekućine iz organizma, zahvaljujući čemu dolazi do boljeg rada bubrega.

Jeste li se ikada pitali zašto je dobar češnjak i zbog čega ga mnogi imaju u svom domaćinstvu? Češnjak uklanja suvišne tvari iz organizma, a redovitom konzumacijom iz organizma se izbacuju suvišne količine masti.

Zelje potiče pojačano izlučivanje tekućine, a povoljno djeluje i na crijevnu floru. Poznato je koja su ljekovita svojstva brusnice, a koja je jedan od najefikasnijih i najboljih prirodnih diuretika, posebice kada je riječ o izlučivanju mokraće iz tijela i sprečavanju retencije vode.

Kod oboljenja urinarnog trakta kao lijek je poznat uvin čaj jer djeluje diuretski i antimikrobno. Zelena salata u svom sastavu sadrži 90% vode, fosfora, magnezij, karotena, vitamine B1, B2, B, kalij, kalcij, karoten i niacin zbog čega se isto tako nalazi na popisu važnih namirnica za bolje zdravlje.

Autor: A.Z., Foto: Keira Bishop/free images