Zašto je magnezij dobar

čaša vode

Znate li zašto je magnezij dobar? Ljudski organizam treba magnezij kako bi mogao upiti te koristiti važne nutrijente. Dogodi li se da tijelo ne dobiva dovoljno magnezija, ono ne može koristiti ugljikohidrate, proteine i masnoću. Zahvaljujući njemu aktivira se preko stotinu enzima uz čiju pomoć organizam može iskoristiti hranjive vrijednosti određenih namirnica.

Odgovor na pitanje zašto je magnezij dobar i zašto ga sve više treba koristiti je u tome što potiče kontroliranu probavu te uklanja zatvor. Isto tako, brže razgrađuje tvari u organizmu i direktno uklanja toksine.

Potreban je za održavanje određene količine kisika te za korištenje energije. Isto tako utječe na ravnotežu reakcija dobivanja energije u mišićima. Jasno je kako postoji više razloga zašto bi se trebali malo više osloniti na ovaj mineral, a u nastavku ćete otkriti neke od njih.

Zdravlje kostiju

Duže vremena se vjerovalo kako je za bolje zdravlje kostiju pa i zubi najvažniji kalcij. Novija istraživanja su pokazala da kalcij bez magnezija ne može puno toga učiniti, odnosno bez drugog minerala samo se skuplja na nevažnim mjestima te čini štetu za ljudski organizam.

Ako ste se ikada pitali koja je veza magnezija i kostiju, odgovor je uloga koju mineral ima u sprječavanju kalcificiranja krvnih žila. Ne treba zaboraviti na bor i vitamin D koji pomažu poboljšati ugradnju kalcija u kosti.

Za bolje zdravlje organizma važna je povezanost kalcija i magnezija. Dokazano je da bi kalcija moralo biti dovoljno onoliko da se dogodi impuls. Čim se potakne impuls, magnezij će automatski ukloniti kalcij iz stanice. Ako ga nema dovoljno, cijeli proces povezan s impulsom se neće moći odviti kako treba i doći će do nakupljanja kalcija. Rezultat toga može biti kalcifikacija, disfunkcija i stanična smrt.

Savjeti za trudnice

Koliko je važan kao mineral svjedoči i činjenica kako se potreba organizma za magnezijem povećava tijekom trudnoće, budući da djeluje laksativno i pomaže spriječiti prijevremene kontrakcije maternice, a može pomoći i kod migrena.

Dok potreba za mineralom tijekom reproduktivne dobi iznosi 310 mg, kod trudnica se povećava na 350 mg. Od velike je važnosti za svaku trudnicu jer ublažava grčeve u mišićima koji su sve češći tijekom kasnije faze trudnoće.

Prirodna detoksikacija organizma

Današnji ubrzani tempo života nam donosi razne posljedice koje često znaju biti ne baš tako pozitivne. Kada nam padne imunitet, često uzimamo lijekove koji ponekad teško sjedaju na želudac i teško djeluju na ostale organe u našem tijelu. Isto tako i prehrambene navike nisu baš na top ljestvici zdrave hrane.

Takav način života nerijetko ostavlja za sobom tragove, a da bi što bolje očistili organizam od toksina i kako bi što brže doveli zdravlje u bolje stanje, stručnjaci preporučuju uzimanje minerala koji bi organizam trebao oporaviti i učiniti ga snažnijim.

Ne treba zaboraviti koliko je važna detoksikacija organizma i koliko mineral ima važnu ulogu u cijelom procesu. Da bi se tijelo moglo zaštititi od raznih otrova, ljudsko tijelo proizvodi antioksidant, odgovoran za uklanjanje teških metala poput arsena, žive i olova. Ali da bi proces u potpunosti bio uspješan potreban je magnezij kako ne bi došlo do propadanja glutationa.

Koliko je važan spomenuti proces svjedoči i činjenica da liječenje kemoterapijom, konzumiranje alkohola i cigareta čovjek ne bi mogao preživjeti. Male količine važnog minerala mogu uzrokovati skupljanje teških metala u mozgu, a što stvara preduvjete za nastanak Parkinsonove bolesti i Alzheimera.

Simptomi nedostatka magnezija

Velik broj ljudi ima nedostatak magnezija, a da toga nije niti svjesno. Poznati znakovi manjka magnezija su anksioznost i slaba koncentracija, zatim bolesti kostiju kao što su artritis, osteoporoza i bolovi u zglobovima.

Ako želite znati unosite li ga dovoljno, to ćete najbolje otkriti prema sljedećim znakovima. Postoje simptomi koji ukazuju ako nema dovoljno minerala, pa tako ne treba zaboraviti: na povišeni krvni tlak, srčanu aritmiju, grčeve, bubrežne kamence, slabu cirkulaciju krvi, depresiju, nesanicu, predmenstrualne grčeve, jake glavobolje i tvrdu stolicu.

Isto tako, zapaženi su problemi sa srcem i krvnožilnim sustavom te slaba probava i učestale migrene. Kako biste izbjegli takve tegobe, savjetuje se konzumacija važnog minerala putem mineralne vode i hrane. Dijabetičari isto tako ne smiju zaboraviti na unos minerala jer pomaže kontrolirati razinu šećera u krvi.

Izvori magnezija

Postoje biljke kao što su mišjakinja i kopriva u kojima ima dovoljno potrebnog minerala. Ali za njegovu pravilnu apsorpciju nije dovoljno samo konzumirati određenu hranu, važna je i način i kvaliteta uzgoja. Kako nemaju svi mogućnost vlastitog vrta i uzgoja hrane, nemaju izbora nego ovisiti o onome što kupe u dućanima.

Budući da ulaskom u želudac mineral postaje magnezijev klorid, najbolje je zaputiti se u biljne ljekarne i dućane zdrave prehrane gdje možete pronaći magnezijev klorid.

Kako tijelo nije u stanju samo proizvesti magnezij, potrebno ga je unositi uz pomoć određenih namirnica. Želite li izbjeći probleme povezane s nedostatkom minerala, dobro je znati koja je hrana bogata magnezijem.

U voću kao što su grejp, avokado i banane možemo naći velike postotke važnog minerala te u zelenom povrću. U orašastim plodovima ga najviše možemo naći u orasima, bademima te indijskom oraščiću. Vrijeme je da promijenite navike i pobrinete se da u organizam unesete sve što mu je potrebno.

Autor: A.B., Foto: Pressmaster/Shutterstock