Spremanje voća za zimu

sušeno voće

Voće se može sačuvati i spremati za zimu na razne načine : sušenjem, kuhanjem u pari, konzerviranjem bez kuhanja, spremanjem u alkoholu, pravljenjem marmelada, pekmeza, džemova, slatkog i dr.

SUŠENJE VOĆA. Najjednostavniji i najjeftiniji način spremanja voća jest sušenje koje je vrlo prikladno ako se od voća žele pripremati kompoti. Sušiti se mogu : trešnje, višnje, kruške, šljive , jabuke i marelice . Sušeno se voće prije kuhanja opere u toploj vodi.

SUŠENJE VIŠANJA I TREŠANJA. Zdrave i tvrde plodove višanja i trešanja očistite od peteljki i rastresite na velikoj dasci koju ste pokrili čistim stolnjakom . Dasku iznesite na jako sunce . Plodove povremeno prevrćite da se podjednako suše sa svih strana. Uvečer dasku s voćem unesite u kuću da se ne bi nakupilo vlage . Sušite dok plodovi budu potpuno suhi. Osušeno voće stavite u platnenu vreću i objesite na hladnom i zračnom mjestu.

SUŠENJE KRUŠAKA I JABUKA. Zrele i zdrave jabuke i kruške ogulite raspolovite i očistite od semenj a. Zatim jabuke izrežite na deblje kriške, stavite u veći pleh obložen bijelim papirom i ostavite u mlakoj pećnici 2 dana, zatim voće razastri te po stolnjaku i sušite na jakom suncu . Suhe jabuke i kruške nanižite na deblji konac ili stavite u platnenu vrećicu i ostavite na suhom i zračnom mjestu .

SUHE ŠLJIVE. Zrelim zdravim šljivama uklonite peteljke pa ih poredajte u pleh obložen bijelim papirom . Stavite ih u mlaku pećnicu i dalje postupajte kao prilikom sušenja krušaka i jabuka. Na kraju ih možete iskoristiti za pekmez od šljiva.

SUŠENE MARELICE. Zdrave svježe i male plodove obrišite vlažnom pa suhom krpom . Marelice pažljivo prepolovite i izvadite koštice . Polovice složite u pleh obložen bijelim papirom, tako da rezan dio marelica bude okrenut gore. Ostavite ih u mlakoj pećnici nekoliko dana, dok se marelice ne smežuraju. Zatim ih složite na stolnjak, izložite jakom suncu i sušite dok budu potpuno suhe. Sušene marelice stavite u platnenu vrećicu i objesite na hladno i zračno mjesto. Radi se o ukusnom voću od kojeg možete napraviti razna jela kao i pekmez od marelica.

Foto: Nataliya Arzamasova/Shutterstock