Spremanje voća bez kuhanja

maline

JAGODE. Za spremanje jagoda na ovaj način upotrijebite  patent-staklenke. Zdrave, svježe i zrele jagode operite i dobro osušite. Staklenke, poklopce i gume stavite u lonac hladne vode. Lonac stavite na kraj štednjaka, odnosno na slabu vatru, da se voda zagrije , i ostavite na štednjaku sve dok voda u loncu ne uzavri. Lonac maknite sa štednjaka, poklopite i ostavite da se malo ohladi. Zatim vadite staklenke, ocijedite ih, te u njih slažite jagode i šećer. Na dno stavite deblj i sloj šećera, na nj ega j agode , pa opet šećer i tako redom dok imate j agoda. Poslj ednji sloj mora biti šećer. Staklenke odmah hermetički zatvorite i stavite na hladno i zračno mj esto.

VIŠNJE ILI TREŠNJE ZA SAVIJAČU. Zdrave zrele i čvrste višnje ili trešnje operite, uklonite peteljke i dobro ocijedite. Višnjama izvadite koštice i pri tome ih raspolovite. U većoj posudi šećer i salicil dobro izmiješajte. Na 5 kg višanja stavite 1 kg šećera i 2 dkg salicila. U šećer i salicil stavite višnje i lagano ih izmiješajte sa šećerom da sve budu dobro uvaljane u šećeru. Višnjama punite manje, čiste i suhe staklenke. Sokom koji je ostao u posudi prelijte višnje. Staklenke zavežite pergamentnim papirom i stavite na suho i hladno mjesto. Ovako spremljene višnje upotrebljavajte za pravljenje pita, savijača, umaka svega gdje recept propisuje svježe višnje .

KORE OD LIMUNA I NARANČE. Limunu ili naranči ogulite gornji sloj kore (ne bijeli dio), sitno je izrežite i složite naizmjence sa šećerom u staklenke. Na vrhu mora biti šećer. Staklenke zavežite celofanom i spremite na hladno. Na taj način uvijek ćete imati koru od limuna i naranče za kolače, jela i napitke. 1 kg kore voća pola kg šećera.

KORA OD NARANČE SA ŠEĆEROM I KONJAKOM. Postupajte s korom naranče kao pri spremanju sa šećerom, samo još za vrijeme slaganja u staklenke zalijevajte je konjakom. Za nekoliko tjedana imat ćete izvrstan dodatak za kreme, kompote i napitke.

Foto: Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock