Špageti od tikvica

spageti-od-tikvica

Jeste li čuli za zoodlese? Zoodlesi su zapravo špageti od tikvica, a nastali su od složenica engleskih riječi zucchini i noodlesa. Želite li pojesti zdraviju i niskokaloričniju verziju špageta, špageti od tikvica vas neće razočarati. Riječ je o najpopularnijim povrtnim špagetima, a razlog je sigurno njihov odličan okus i niska kalorijska vrijednost. 100 grama tikvica ima svega 17 kalorija što je osjetno manje nego tjestenina čija se kalorijska vrijednost penje i do 400 kalorija na 100 grama.

No, iako odlično zamjenjuju tjesteninu, špageti od tikvica se uvelike razlikuju od nje pa ih treba pripremati na drukčiji način. Tikvice ne sadrže gluten, a gotovo da i nemaju masnoće, a zbog svog blagog okusa, odlično će odgovarati uz sve vrste umaka, od povrtnih do mesnih. Često ih biraju i vegetarijanci jer su odlična ideja za bezmesni obrok.

Najjednostavniji način za pripremu zoodlesa je uz pomoć spiralizatora, kuhinjskog pomagala koji će vam uvelike olakšati posao oko pripreme povrtnih špageta. No, ako ga nemate, ništa zato. Špagete možete oblikovati i pomoću raznih gulilica, ribeža ili noževa.

Preporučuje se da tikvice prije pripreme ne gulite jer će špageti s korom biti hrskaviji, ali i hranjiviji. Naime, u kori tikvice skrivaju se brojni hranjivi sastojci. Pripazite samo da je dobro operete prije pripreme ako ne koristite ekološke tikvice iz vašeg vrta.

Špagete od tikvica možete jesti sirove, a možete ih i lagano termički obraditi. Ako ćete ih jesti sirove, prije konzumiranja ih obrišite o posušite. Ako ste ih odlučili termički obraditi najbolje će biti da ih kratko prokuhate u slanoj kipućoj vodi, ne više od dvije minute, ili da ih skuhate na pari. Možete ih i sušiti u pećnici. Tada će biti ekstra hrskavi. Da biste to postigli, ostavite ih pola sata na 100 stupnjeva.

Špagete od tikvica možete jesti s bilo kojim umakom, baš poput pravih. Jedite ih s bolonjezom, piletinom ili s povrtnim umacima. No, ako pazite na prehranu birajte niskokalorične umake.  Izbjegavajte maslac, vrhnje i sir, a prednost dajte laganim umacima na bazi povrća, posebice rajčice, orašastih plodova, češnjaka, začinskog bilja.

Špagete možete pripremiti i od drugog povrća poput mrkve, krastavaca, cikle, repe, celera, ali i od voća poput krušaka i jabuka. Odličan izbor su i bundeve čija će se slatkoća odlično stopiti s umacima od povrća.

Autor: M.L., Foto: Einladung_zum_Essen/Pixabay