Hrana za lijepu kožu

hrana za lijepu kožu

Lijepa koža odraz je vašeg zdravlja i da bi i dalje bili zadovoljni izgledom nije dovoljno paziti samo na određene preparate za njegu, nego i na prehranu. Nije svejedno koju hranu unosite ako želite imati lijepu kožu.

Kreme mogu biti učinkovite ali samo do određene mjere jer nije realno očekivati dobre rezultate ako ne pazite da koži pružite potrebne minerale i vitamine. Dugotrajnim uskraćivanjem svega onoga što je koži potrebno, odrazit će se na vanjskom izgledu, pa će tako suha koža ali i prijevremene bore postati dio svakodnevice.

Treba reagirati na vrijeme i ne čekati da se negativne posljedice počnu prvo primjećivati na vašem licu. Bolje je krenuti što prije i razmisliti koje bi namirnice trebale činiti dio vaše prehrane.

Hrana za lijepu kožu podrazumijeva nekoliko namirnica s kojima možete pomoći svom zdravlju, a što će se vrlo brzo pozitivno odraziti na ljepotu kože, kose i noktiju. Uskoro ćete moći zaboraviti na suhe vlasi, lomljive nokte i suhu kožu.

Prije nego počnete sastavljati listu namirnica s kojima ćete započeti novo poglavlje u svom životu, treba znati kako je voda nezaobilazna jer samo s dovoljnom količinom tekućine spriječit ćete dehidraciju organizma i raniju pojavu bora. Pobrinite se za svojih 6 do 8 čaša vode svaki dan.

Kako bi koža bila elastična i kako bi ju zaštitili od štetnih tvari te pružili dovoljno vlage, potrebno je pronaći namirnice koje u sebi imaju dovoljno omega 3 i omega 6 masnih kiselina te vitamine iz B skupine.

Na prvom mjestu je riba, orašasti plodovi i morski plodovi. B vitamin možete pronaći u cjelovitim žitaricama, jetri, jajima, voću, povrću, mrkvi, cvjetači, mahunarkama i mnogim drugim namirnicama.

Mliječni proizvodi u kojima ima manje masnoća još su jedna skupina namirnica koja će pomoći da imate lijepu kožu. Jogurt je najbolja opcija budući da sadrži vitamin A, ali i dobre bakterije koje pomažu kod boljeg rada probave.

Jedan od najvažnijih sastojaka elastina i kolagena su citrusi jer imaju visok postotak C vitamina. Ne samo što ćete ojačati imunitet nego ćete biti zadovoljniji zdravljem kože.

Za lijepu kožu od velike važnosti su namirnice koje imaju dovoljno E vitamina poput badema, špinata, kikirikija i crvene paprike. Brinite o svojoj koži i o tome da je ljepota usko povezana s onim što unosite u svoj organizam.

Autor: S.Š., Foto: Alik Mulikov/Shutterstock