Hrana s malo kalorija

voće-s-metrom

Znate li da postoji hrana u kojoj možete uživati bez opasnosti od suvišnih kalorija? Osim što je niskokalorična, ova hrana je i vrlo hranjiva, s brojnim vitaminima i mineralima koji će nam pomoći održati zdravlje organizma.

Pogledajte koja je to hrana s malo kalorija i uvrstite je u svoj svakodnevni jelovnik. Tako nećete imati strah od nakupljanja suvišnih kilograma jer ovo je popis namirnica koje imaju čak najviše do 40 kalorija.

1. Brokula

Ova zelena visokovrijedna namirnica ima samo 30 kalorija mjereći je u jednoj šalici. Osim što ima malo kalorija, prozvana je i superhranom iz razloga što je vrlo bitna za zdravlje. Naime, ona vas može zaštiti i spriječiti rast stanica raka dojke i debelog crijeva. Brokula je puna vitamina, minerala, vlakna i antioksidansa. Jedite je što češće.

2. Rikola

Teško je povjerovati, no rikola ima samo 4 kalorije mjereći je u jednoj šalici. Ovo je namirnica koja nema kolesterola, zasićenih masti niti ostalih masnoća, a iznimno je ukusna, hranjiva i zasitna. Bogata je vitaminima A, K, i C, vlaknima te od minerala kalijem i željezom. Jedite je kao prilog uz glavni obrok u sezoni kada raste.

3. Šparoge

Zaslužne za detoksikaciju, šparoge imaju samo 25 kalorija u jednoj šalici. Sadrže mnogo aminokiselina koje u tijelu djeluju poput diuretika. Znači njihovim konzumiranjem iz tijela ćete izbaciti suvišnu tekućinu. Šparoge također pomažu očistiti tijelo od štetnih tvari te su izvrsne za ublažavanje mamurluka. Sadrže brojne vitamine i minerale, a posebno se ističu vitamini B6, C, E i A te folna kiselina, a od minerala bakar i željezo.

4. Kupus

Kupus ima samo 20 kalorija u jednoj šalici, a uz to je vrlo ukusan, slatkaste i hrskave teksture. U njegovim listovima nalaze se brojni vitamini, minerali, vlakna te fitonutrijenti koji dokazano sprečavaju pojavu raka. Ljubičasti kupus je također prepun antioksidansa koji mogu spriječiti i blokirati štetne stanice raka.

5. Juha

Dobro je znati da sve juhe, uključujući i one mesne, imaju samo 10 kalorija. Ovdje mislimo i na goveđe, pileće ili one od povrća. Sve njih krasi jedna činjenica, nemaju više od 10 kalorija. U isto vrijeme jako su hranjive pa ako ste na dijeti možete pojesti i veće količine. Juha će vas zasititi, a nećete morati paziti na količinu.

6. Tikvice

Tikvice imaju do 20 kalorija po jednoj šalici. Jedite je koliko želite jer se njezinom konzumacijom nećete udebljati. U sezoni i izvan sezone ima je u trgovina na pretek, tako da možete uživati u ovim ukusnim bunedvama tijekom cijele godine. Imaju mnoštvo vitamina A, a mogu se pripremiti na višebrojne načine. Jedite ih uz tjesteninu, kao prilog mesnim jelima ili uz kombinaciju drugog povrća pirjanog na tavici.

Kako ste se i uvjerili, postoji hrana s malo kalorija. Zašto biste strepjeli od bojazni kod svakog zalogaja, ako možete konzumirati hranu koja, osim što je niskokalorična, visoko je nutritivna i hranjiva. Nemojte se ograničavati. Uz ovu hranu ne morate misliti na količinu, a s druge strane nećete se udebljati.

Autor: M.L., Foto: Pixelbliss/Shutterstock