Skokovi u vodu

skok sa mola
Skok sa mola, Foto: PhotoSky/Shutterstock

Naravno volite vodu, volite plivanje, volite se baciti na leđa i plutati, bilo da se radi u blizini nekog morskog žala ili u bazenu. Možda se čak i volite po zimi koji puta uveseliti odlaskom na bazen. Miris klora ljepljivi koraci koji odjekuju po pločicama i tišina kada stavite glavu pod vodu. Možda ste u nekome od tih posjeta nabasali na skakače koji su vježbali svoje figure. Fascinantno zar ne? Možda ste jednostavno vidjeli prijenos nekog natjecanje na TVu.

Kako god bilo fascinira nas gracioznost kojom ovi sportaši nešto iznimno teško uspijevaju izbrusiti do tolike vještine da izgleda jednostavno i elegantno. Da biste bili dobar skakač potrebne su godine treninga, osjet za estetiku, svijest o vlastitom tijelu, iznimna snaga i kontrola mišića i naravno odsustvo straha. Sumnjamo da je ikoji skakač bio ravnodušan kada je sa 10 metara visine prvi puta gledao u bazen ispod sebe.

Kao sport je priznat u 18.st. i prvi službeni zapisi dolaze iz njemačke i skandinavskih zemalja. Skokovi u vodu u zapravo su nezakonito dijete gimnastike rođeni iz nužnosti. Dakle mladi gimnastičari, koji su još imali mnogo za naučiti, vježbali su izvođenje svojih elemenata iznad vode kako se ne bi ozljedili pri padu i tako sa vremenom 1904. skokovi u vodu postaju olimpijski sport. Tek 13 godina ranije utvrđena su i prihvaćena prva pravila i figure.

Postoje dva tipa natjecanja. Jedan se koristi samo daskom na 3 m visine i tornjem od 10 metara, a drugi radi sa tri visine, dakle 1 m, 5 m i 7.5 m. Ovisno o vrsti natjecanja broj skokova koji svaki pojedini natjecatelj izvodi varira od 4 do 11 i jednako tako uz izvođenje jednog pojedinačnog natjecanja skokovi se mogu izvoditi i u paru gdje se tada boduje i usklađenost dva dijela tima.

Kako ovaj sport zahtjeva izuizetno dobru psihofizičku spremu preporučljivo je započeti s njim već u dobi od 6 ili 7 godina. Stoga imate li neustrašivog, sposobnog mališana koji voli vodu,zašto mu nebiste dopustili da se okuša u nečem ovakvom. Svi mi za koje je već kasno možemo samo sa osmijehom na licu gledati ove vitruoze na daskama i samo pokušati ovoga ljeta izvesti neku spektakularnu figuru skačući sa nekog udaljenog mola daleko od znatiželjnih pogleda.

 Autor: L.K. Foto: PhotoSky/Shutterstock