Lijepa i zdrava koža

lijepa i zdrava koža
Lijepa i zdrava koža, Foto: Anna Omelchenko/Shutterstock

Prirodni proces starenja nije ništa čega se treba bojati. Bez obzira jeste li sada teenagerka, djevojka u 2o-im, 3o-ima ili više neminovno vas je ponekad zabrinuo čitav koncept starenja. Žene su općenito odgojene tako da mnogo više pažnje polažu na estetiku i vanjski izgled.

Što se vašeg brata, muža ili dečka tiče njemu većinu vremena neće ni smetati ako se ne obrije po tjedan, dva i izgleda kao skitnica. No pojava jedne bore ili suptilan gubitak elastičnosti, samo mali milimetar pomaka na koži može ženu otjerati u ludilo. Takva briga je apsurdna, svaka bora ili nabor, spomenik je lijepih uspomena pa se naziva bora smijalica ili podsjetnik na naučene lekcije.

No ovo ne znači da trebate odustati od brige o koži. Ona je najveći organ na tijelu i neprestano je izložena napadima iz okoline od kojih se u mladosti može uspješno braniti, no s godinama ta sposobnost opada i potrebna joj je naša pomoć kako bi ostala meka i elastična.

Ona brani naše tijelo od utjecaja izvana, prva je linija borbe protiv bakterija i virusa. Jednako tako ona čuva tijelo od gubitka vode i pomaže regulirati njegovu temperaturu. Nužna je za sintezu vitamina D, bez kojeg se kalcij ne bi mogao ugraditi u kosti, i sudjeluje u radu endokrinog sustava.

Kožu možemo održati lijepom i zdravom ako se informiramo i raspitamo što se to doista događa s njom kako bismo mogle djelovati na sam uzrok problema. Npr. gubitak kolagena jedan je od primarnih razloga zašto koža može izgledati umorno i obješeno. Primijetite li da se to događa, počnite koristiti kreme koje u sebi imaju kolagen i pomoći će obnoviti potpornu strukturu kože koja se nalazi u dubljem sloju, dermi.

Tijekom starenja vaša koža će izgubiti i do 30 posto vlažnosti. To je razlog zašto je zrela koža suha i treba mnogo bogatijju njegu sa izdašnijim količinama sastojaka za vlaženje. Mlada koža izgleda zategnuto jer ima veću sposobnost zadržavanja vode unutar stanica. Čak i ako ste u pubertetu imale iznimno masnu kožu to se može promijeniti, stoga pripazite kada se dogodi taj trenutak. Prekinite s rutinom njege koju ste imali do sada, uvedite bogate maske i hranjive noćne kreme.

U zreloj dobi odjednom pada i proizvodnja hormona poput estrogena koji održavaju kožu mekom, vlažnom i napetom. Većina će žena uočiti značajne promjene u menopauzi ili tik pred nastupanje menopauze. Nastupe li tada problemi sa kožom savjetujte se sa liječnikom o uzimanju hormonskih pripravaka koji bi mogli pomoći.

I još jedno važno pravilo je san. Znamo da ste zaposlene i da imate milijun obaveza, zadataka na pameti, no ako si uskraćujete san ne samo da umarate mozak, slabite njegove funkcije, nego i direktno djelujete na svoju ljepotu. Bore postaju izraženije i koža gubi zdravu boju.

To se događa jer kada spavamo dubokim snom luče se male količine hormona rasta koji obnavalja stanice. Ako toga vremena obnove nema, ostavljene smo na milost i nemilost umornim starim stanicama.

Stoga najbolji savjet je da se pošteno naspavate, napravite nježan piling kako biste odstranile mrtve stanice i one na umoru i nagradite svoju kožu nekim bogatim hranjivim kompeleksom. Pomozite joj da si pomogne sama. Jedite zdravo i raznoliko, neka čaša vode bude uvijek kraj vas i svako malo otpijete nekoliko gutljaja. I nasmiješite se, nikada niste tako lijepe kao kad ste sretne.

 Autor: L.K.  Foto: Anna Omelchenko/Shutterstock