Vježbe za mršavljenje kod kuće

žena u kuhinji

Za održavanje vitke linije nije važan samo način kako se hranimo nego i koliko smo aktivni. Postoje razni oblici aktivnosti, a ako niste jedan od onih koji će vrijeme provoditi u teretani, slijede najbolje vježbe za mršavljenje kod kuće.

Postoje i vježbe za mršavljenje kod kuće koje možete izvesti i na grupnom treningu. Odlučite li trenirati kod kuće potrebno je rasporediti vježbe prema danima. Postoji nekoliko različitih vrsta vježbi.

Cardio trening – podrazumijeva plivanje, brzo hodanje, bicikl i trčanje. Sve su navedene aktivnosti podjednako korisne važno je da odaberete onu koja vam najviše odgovara. Dovoljno je izdvojiti 30 minuta za vježbanje.

Vježbe za gornji dio tijela

Vježbe za gornji dio tijela uključuju leđa, ruke i prsa. Možete kombinirati vježbe kojima ćete oblikovati gornji dio tijela cardio treningom. Izdvojite 30 minuta za trening:

  • Vježbe za ruke – odlučite li se posvetiti rukama leđa moraju biti ravna kako se ne bi ozlijedili. Od brojnih vježbi mnogi se odlučuju za bučice ili utege. Raširite noge, lagano savinete koljena i pazite da su vam šake u ravnini s ramenima. Svaki put prilikom podizanja ruku potrudite se da ih što više ispružite.
  • Vježbe za trbuh – ako ste tek počeli s vježbanjem možete pokušati s treningom poznatijim kao veslanje. Sjednete se na pod i dignete noge u zrak te ih vučete naprijed i nazad.
  • Vježbe za leđa – pomažu ispraviti držanje i ukloniti bolove u leđima. Lezite na trbuh i ispružite noge i ruke te ih krenite istovremeno podizati s poda.

Vježbe za donji dio tijela

Vježbe za donji dio tijela su najbolje rješenje za one koji žele u što kraćem roku potrošiti kalorije. Takvo vježbanje uključuje vježbe za stražnjicu i mišiće noge, možete dodati i nekoliko trbušnjaka, a ako imate dovoljno snage i cardio trening u trajanju od 15 minuta:

  • Vježbe za stražnjicu – podrazumijevaju nekoliko različitih vrsta treninga, a čučnjevi su sigurno najpoznatiji. Dovoljno je raširiti noge i spustiti stražnjicu prema dolje i vratiti se u početni položaj.
  • Vježbe za bedra – uključuju jednostavne treninge, pa za jedan od njih treba leći na pod i ruke namjestiti uz tijelo. Noge su savijene i između koljena se nalazi ručnik ili komad odjeće. Svaki put kad podižete donji dio tijela stišćite ručnik.
  • Vježbe za noge – želite li lijepe noge, zauzmite uspravan stav i ruke neka budu u ravnini s prsima. Krenite s podizanjem noge prema naprijed. Dok je jedna noga u zraku, oslonite se na drugu i počnite polako spuštati.

Mršavljenje bez dijete

Jeste li znali da možete spojiti kućanske poslove i gubljenje kilograma? Peglajući najviše koristite tricepse! Koliko god peglanje bilo monotono, ono je vrlo dobro za jačanje ruku, ali i za puštanje mozga na pašu.

Prilikom peglanja se jedino sjetite s vremena na vrijeme prošetati oko pegle, kako vam se noge ne bi ukočile, jer nije dobro stajati dugo na jednom mjestu bez micanja. Kada ste gotovi s peglanjem, napravite vježbe istezanja koje će biti potrebne vašim rukama.

Dobro je prati rublje na ruke zbog tricepsa i bicepsa. Ako se odlučite za pranje rublja nad kadom, onda ćete automatski istegnuti i kralježnicu.

Ako imate problema s kralježnicom, možda je bolje da prljavo rublje perete u posudi, koju ćete podići u visinu svojih ruku, kako ne bi opterećivali kralježnicu. Isto tako bilo bi poželjno da prilikom pranja rublja cijelo vrijeme stišćete i opuštate mišiće stražnjice, kako bi se stražnjica učvrstila i nakon nekog vremena bila potpuno savršena.

Kod vježbi za leđa je odlično usisavanje, zbog svog guranja naprijed nazad. Ako nakon usisavanja osjetite bol u vratu, do toga je došlo jer vam je vrlo vjerojatno glava bila pognuta pa na to pokušajte obratiti pozornost prilikom usisavanja, i uspravite glavu kako vas kasnije vrat ne bi bolio. Podesite dršku usisavača prema svojoj visini kako biste prilikom usisavanja u potpunosti opteretili i mišiće grudi koje je potrebno vježbati.

Za slabe mišiće na rukama odlična je vježba pranja prozora. Ako imate visoke prozore, nemojte opterećivati kičmu nego koristite pomagala. Pranje prozora je odlična vježba za ljude koji žele smršaviti, a nakon pranja prozora trebate se obavezno istegnuti.

Pronađite način vježbanja koji vam najviše odgovara i uz koji nećete samo oblikovati tijelo, nego ćete se i dobro zabaviti.

Autor: A.Z., Foto: CandyBox Images/Shutterstock