Savjeti za usklađivanje obitelji i karijere

posao i obitelj

Svaka osoba jednom u životu želi priznanje za sve ono što je napravila jer svi mi želimo ostaviti neki trag. Kod mnogih žena ova želja je prisutna ne samo na poslu gdje žele napredovati, nego i kod kuće gdje moraju manevrirati između djece, supruga i brojnih kućanskih obaveza.

Do problema dolazi u trenutku kada moraju pronaći način kako usuglasiti sve obaveze, a da pritom nitko ne trpi. Žene koje su već postale majke duže vrijeme pronalaze način kako postići više toga, a da ne budu zakinute ni na jednom području, dok buduće mame o tome tek razmišljaju.

Malo koja žena koja nije barem jednom razmišljala kako bi bilo da se odluči na dijete i koliko bi to utjecalo na njen dosadašnji način života, a pogotovo one koje su na poslu razvile zavidnu karijeru i ne žele se toga tako lako odreći. Ali to ne treba biti tako jer vam mogu pomoći vaši članovi obitelji počevši sa suprugom. Podjelom poslova može se više toga napraviti.

Za razliku od muškaraca kojima situacija uglavnom ostaje nepromijenjena ženama nastupa zaokret za 180 stupnjeva i zbog toga treba pronaći rješenje. Neke se odlučuju za promjenu radnog mjesta kako bi smanjili obujam posla i tako mogli i dalje imati posao i brinuti se za svoju obitelj.

Neke ne žele odustati od posla koji su dosad radile i zato potraže pomoć izvana, pa se velik dio njih odlučuje za zapošljavanje pomoćnica i dadilja koje će im pomoći da posvete dovoljno vremena svcom djetetu nakon posla. Takvu situaciju si mogu priuštiti samo oni s dobrom platežnom moći, a svi ostali trebaju pronaći “zlatnu sredinu”.

Pronaći ravnotežu između želje za osobnom povrdom na poslu i priznanjem svih poslovnih uspjeha te ispunjavanje svih dužnosti koje žena može imati kao supruga i majka, može predstavljati kretanje u krug. Kao da se cijelo vrijeme vrtite na istom mjestu i cijelo vrijeme udarate u zid.

Zato je važno prije donošenja odluke promotriti sve moguće scenarije i na kraju se odlučiti za ono što će vas učiniti sretnom osobom. Takve odluke zahtijevaju rad na sebi kako se na kraju ne bi trpjele posljedice. Treba ih doživjeti kao mogućnost da unaprijedite kvalitetu življenja te brojne dimenzije za koje prije niste znali ni da postoje.

Autor: S.Š., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock