Kako se peglaju hlače

peglanje odjeće

Volite li peglati ili radije posao prepuštate nekom drugom? Najbolji način da što prije završite s peglanjem ako vam to nije najdraža kućanska aktivnost je pravilan način glačanja majica, hlača, košulja i ostalih odjevnih predmeta.

Velika platna poput plahti i stolnjaka zahtijevaju više vremena, ali zato sve ostalo može biti gotovo prije vremena baš kao peglanje hlača. Kako izglačati hlače bez stvaranja novih nabora?

Najprije dobro iščetkajte hlače, potom preokrenite nogavice, malo primaknite pregibe koljena i na to položite umjereno vlažnu krpu za glačanje od pamuka ili lana. Sad ćete polagano prijeći glačalom, ne pritišćući mjesto koje se zbog nastale pare opet skuplja.

Ako imate glačalo na paru, nije potrebno upotrijebiti krpu za glačanje. Potom ćete opet preokrenuti nogavice na pravu stranu i prijeći preko nabora koje ste točno oblikovali, pri čemu na trenutak pritisnete glačalo na krpu za glačanje, podignete je i stavite na iduće mjesto. Svaki put upotrijebite novo, vlažno mjesto krpe i pazite da se para na obrađenom mjestu ispari prije nego što nastavite posao.

Nakon što su hlače dovršene, morate ih pustiti da se prozrače na vješalici za hlače – što dulje, to bolje, jer će se inače brzo zgužvati i izgubiti oblik. Da tamne tkanine ne bi dobile sjaj , stavite između krpe i tkanine komadić vunenog materijala ili kakav ostatak tkanine.

Hlače izrađene od tkanine koju ne treba glačati perite sami, upravo kao i haljine od takvih tkanina; pošto ste ih mokre objesili, same će se izravnati. Hlače od vunene tkanine možete povremeno obraditi parom ako su “izišla” koljena ili ako se više dovoljno lijepo ne ističu nabori, ali nemojte to raditi prečesto.

Nikada ne žurite nego odradite posao kako treba tako da na kraju ne bi morali sve ponavljati. Iako je ponavljanje majka mudrosti, kod peglanja ga ipak treba izbjeći jer ne želite cijeli dan provesti ispred stalka za glačanje.

Foto: kurhan/Shutterstock