Savjeti za bolji doručak

Engleski doručak, Foto: bitt24/Shutterstock

Za doručak popijte sok od rajčice, pripremite gusti voćni napitak, pomiješajte žitne pahuljice, dodajte malo cimeta, pahuljicama dodajte borovnice i svakako jedite jaja.

Za doručak popijte sok od rajčice

Umjesto soka od naranče, popijte čašu soka od rajčica s manjim sadržajem soli. Ne samo da je zasitniji i da sadrži više hranjivih tvari i vlakana, već također manje utječe na povećanje razine šećera u krvi.

Pripremite gusti voćni napitak

Zašto voće ne biste popili umjesto da ga jedete ? U uspravni mikser samo ubacite šaku bobičastoga voća – jagoda, borovnica, malina – nasjeckanu bananu i nasjeckanu (neoguljenu! ) jabuku, breskvu ili krušku. Dodajte malo obranoga mlijeka i čašicu jogurta s manje masti te sve dobro izradite. Ako želite napitak bez mliječnih proizvoda, mlijeko i jogurt zamijenite sojinim mlijekom ili mješavinom svježeg voća i svježeg voćnog soka.

Pomiješajte žitne pahuljice

Kad jedete neke pahuljice od cjelovitih žitarica s visokim sadržajem vlakana, čini vam se kao da žvačete karton. Zato pokušajte pomiješati te izdašne žitarice s nečim lakšim. Čak nije loša ideja ako žlicu pahuljica od cjelovitih žitarica dodate omiljenim pahuljicama vaše djece, jer tako ih postupno možete odvikavati od preslatkih proizvoda. Ili odaberite neku drugu vrstu pahuljica obogaćenu vlaknima, kao što je All-Bran.

Dodajte malo cimeta

Nekoliko studija pokazuje da manja količina cimeta može pomoći održati zdravu razinu šećera u krvi i smanjiti kolesterol za čak 30 posto. Posipajte svoj u svakodnevnu jutarnju porciju pahuljica ili šalicu kave s otprilike pola žličice mljevenog cimeta, ili primiješajte dobar prstohvat toga mirisnog začina jutarnjem gustom voćnom napitku.

Pahuljicama dodajte borovnice

Studije pokazuju da su te sitne tamnoplave bobice bogate visoko vrijednim antioksidansima koji mogu usporiti starenje mozga i zaštititi vaše pamćenje. Osim s pahuljicama, borovnice možete jesti i s prepečencem, umjesto džema i marmelade, tako da ih prethodno izgnječite i pomiješate s manje masnim sirom za mazanje.

Jaja su uvijek dobar izbor

Ako pazite na svoj u težinu, jaja – poširana, kuhana u ljusci ili umućena – su odličan izbor za doručak. Istraživanja su pokazala da u dane kad su ispitanici jeli jaja za doručak, njihov je ukupan unos kalorija bio manji. Ako imate povišen kolesterol, pitajte svog liječnika koliko jaja tjedno smijete pojesti.

Foto: bitt24/Shutterstock