Kako se uništava gamad

Cipela gazi kukca, Foto: Belinda Pretorius/Shutterstock

U svakom kućanstvu, pa i u najurednijem, može se pojaviti gamad. Za sprečavanje je potrebno: maksimalna čistoća, poznavanje gamadi i sredstva za uništavanje.

BUHE

Se rado skrivaju u pukotinama poda. Njih uništavamo sredstvima za gamad ili se podovi peru u sapunskoj otopini.

CRVI

U drvu mogu kao ličinke potpuno uništiti čitavu drvenu građu u kući. Razvijaju se samo u crnogoričnom drvu i napadaju u prvom redu grede na tavanu. Preventivna je mjera u borbi protiv crvi mazanje drva katranom.

Uništavanje kemijskim sredstvima ili plinom može izvršiti samo stručnjak. Crvi su u drvu kad ispod napadnutih mjesta opazite nakupine finog drvenog praška i rupice u veličini glavice pribadače. Uništavaju se ubrizgavanjem terpentina ili petroleja u izbu še ne rupice, koje se zatim zatvaraju voskom.

Potrebna je redovna kontrola prednje i unutranjih strana pokućstva.

KAKO ĆEMO SE ČUVATI OD MOLJACA

Da biste sačuvali od moljaca vunene i krznene predmete, treba ih dobro isčetkati, lagano izlupati te spremiti u plastičnu vreću. Krzneni se kaputi objese i presvuku platnenom vrećom. Krzna i vuneni predmeti koje se spremaju u ormar, a svakog se dana upotrebljavaju, moraju se često pregledavati, jer je to baš najomiljenije prebivalište moljaca koji vole tamu i dubine ormara.

U ovom slučaju, kao mjera opreza, preporučuje se prskanje spremišta sradstvima koja uništavaju j ajašca i ličinke moljaca. Sve vunene predmete prije spremanja istrIjamo ili očistimo octenom vodom, a pulovere operemo. Također treba sve šavove i nabore u kojima bi se mogli zadržati moljci detaljno pretražiti i tako spriječiti da snesu svoja jaj ašca.

Odjevni predmeti čuvaju se preko ljeta u dobro zatvorenom sanduku, a prije toga se zapraše sredstvom protiv moljaca. Ovi se predmeti mogu spremiti u nepropusnu platnenu ili plastičnu vreću. Ako se kao spremište upotrebljava ormar na tavanu, treba na njemu zatvoriti sve pukotine.

SAGOVE I TAPETIRANI

(Ispunjeni) namještaj treba redovito pregledavati, u prvom redu nabore. Ako nas dulje vremena neće biti u stanu, sagovi i tapetirani namještaj posipaju se prije odlaska sredstvom protiv moljaca ili se stavljaju kuglice amonijaka. Čistoća, svjetlo i zrak preventivno su sredstvo u borbi protiv moljaca.

SREDSTVO PROTIV MOLJACA

Osim naftalina, lavande i drugih već prokušanih sredstava protiv moljaca, izvrsno služe i osušene kore od naranča (bez unutarnjeg bijelog sloja), ako se umotane u gazu stave u ormar ili u međuprostore tapetiranog namještaja.

KUKCI U SAGOVIMA I KRZNU

S njima je postupak isti kao i s moljcima.

KUKCI U SLANINI

Neugodni su gosti u ormaru za hranu, osim toga jedu vunu, krzno itd. U domaćinstvu se mnogo unose u komadima stare slanine ili sira. Najefikasnije se uništavaju održavanjem čistoće u ormaru za hranu i smočnici.

MRAVI U KUĆI

Treba pratiti put kojim mravi prolaze i na tom mjestu povući crtu kredom. Mravi je neće proći. Inače je najbolje kupiti u specijalnoj trgovini odgovarajuće sredstvo za uništavanje mravi.

MRAVI POD DRVENIM PODOM

Njima treba zaliti gnijezda tetraklornim ili sumpornim ugljikom, a zatim ta mjesta zatvoriti kitom za stakla.

MOLJAC U BRAŠNU

Pojavljuje se u starom brašnu, a uočljiv je po nitima koje su slične paučini. Zbog toga nije preporučljivo u kući držati veće količine brašna i krupice.

MIŠEVI

Mogu se uništavati dobro iskušanim sredstvom, a to je mišolovka sa postavljenim komadićem slanine, sira ili kolača. Također postoje i brzodjelujući otrovi za miševe i štakore . Kako on škodi, glodavci ne bi prodirali u kuću.

Podrumski prozori uvijek moraju biti osigurani gustom žičanom rešetkom. Rupice, pukotine u zidu i podu treba dobro zacementirati ili ispuniti pilovinom, komadima razbijenog stakla i krpom namočenom u terpentinovo ulje.

U borbi protiv ovih glodavaca značajnu ulogu ima mačka. za razliku od miševa štakori su vrlo često prenosioci zaraznih bolesti a osim toga napadaju ljude pa time uzrokuju vrlo neugodne i opasne rane.

Da biste se zaštitili od moguće zaraze, mišolovku treba nakon svakog ulovljenog štakora prokuhati u kipućoj vodi, s time da se prije iskuvanja ne smije doticati rukama.

MUŠICE I MUHE

Uništavaju se sredstvima koja se prskaju ili pale. Muhe su prijenosnici tifusa, tuberkuloze i drugih zaraznih bolesti. Da bismo se zaštitili od njih na prozore stavljamo tanku žičanu mrežicu, odnosno njom prekrivamo u cilju zaštite i hranu. Efikasna sredstva potiv muha jesu » Flit«, »Pitroid« itd. koja se mogu posipati ili prskati.

PODRUMSKA STONOGA

Živi u podrumima ili vlažnim prostorijama. Dugačka je oko l l  cm. Uništava živežne namirnice. Odstranjujerno je sumporenjem prostorija ili pomoću nekog sredstva protiv gamadi.

ŽOHARI

Su kukci crveno-crne boje, dugački 2-3 cm. Pojavljuju se obično noću u kuhinjama, smočnicama i vlažnim prostorijama. Skrivaju se ispod letvica na podu, ispod namještaja, u drvima za loženje, cijevima, starim štednjacima itd.

Hrane se ostacima hrane, suknom i kožom. Od žohara se zaštićujerno posipanjem ili prskanjem nekog gamacida, a također i začepljenjem pukotina iz kojih se pojavljuju. U borbi protiv njih poznato je domaće sredstvo: Na komadu papira namažemo kašu od brašna i šećera.

UŠI NA GLAVI

Žive od ljudske krvi. Svaki čovjek može dobiti uš, ali ih mora odmah odstraniti, jer se ova gamad vrlo brzo množi. Čistoća je najefikasnija mjera u obrani od ove gamadi. Djeca često puta donose u kosi uši iz škole, a da bismo ih zaštitili preporučuje se kratko podrezana kosa namazana ili posuta nekim gamacidom.

Prašak treba utrljati u kosu. Kosa se za to vrijeme ne smije prati, nego se isti postupak zaprašivanja i trljanja ponavlja svaka dva dana. Uz to zločudna jajašca (gnjide) treba redovito odstranjivati gustim češljem.

UŠI NA ODJEĆI I RUBLJU

Najbolje se uništavaju posipavanjem gamacidom. Takvo rublje treba često mijenjati i iskuhavati.

Foto: Belinda Pretorius/Shutterstock