Samoobrana za žene

Nasilje nam se može dogoditi bilo kada i bilo gdje, a na nama je hoćemo li nešto napraviti kako bi mogle pomoći sebi i ljudima oko sebe ili ćemo se pasivno prepustiti pa kako bude. Znamo da  ne možemo držati baš sve konce naših života u rukama, ali to ne znači da ih moramo potpuno ispustiti iz ruku.

Pridružite mi se na tečaju samoobrane za žene >>

Nažalost, velik broj žena pretrpio je neku vrstu seksualnog nasilja – a to su samo statistike prijavljenih slučajeva, u stvarnosti je situacija još i puno gora. Porast broja institucija i službi za pomoć zlostavljanim ženama pokazuje da je obiteljsko nasilje, kao i nasilje temeljeno na spolnim razlikama, svakodnevica i da se ne radi tek o izoliranim slučajevima.

Iako je statistika poprilično poražavajuća, na nama ostaje izbor hoćemo li se prepustiti i biti žrtve ili ćemo se zauzeti za sebe i boriti.

Nekad je sukob neizbježan, stoga se do danas pojavio veliki broj vještina samoobrane za žene, a kao jedna od najistaknutijih je Krav Maga. Taj sustav samoobrane postaje sve popularniji u svijetu  i za žene je vjerojatno i najkorisniji jer je razrađen tako da bi i oni koji su manji i slabiji mogli imati šansu protiv moćnijeg napadača.

Djevojke  kroz različite tehničke elemente  uče obrane od različitih zahvata u svim položajima, obrane od udaraca, obrane od prijetnji nožem  i aktivnog napada. Isto tako, na tečaju Krav Maga samoobrane obrađuju se sve vrste prijetnji, opasnosti i mitovi vezani za napad i obranu, kao i principi uporabe predmeta iz okoline kao oružje itd. Djevojke se kroz treninge  različitim načinima rješavaju stresa učeći se suočiti s njim i kontrolirati reakcije u datoj situaciji. Simulacijom realnih situacija učimo kako ostati pribran i ne doživjeti tzv. “efekt zamrzavanja” u potencijalno opasnoj situaciji.

Pridružite mi se na tečaju samoobrane za žene >>

Važno je znati

Prepoznavanje, izbjegavanje i prevencija napada  je najvažniji dio samoobrane. Razviti svjesnost o sebi i okolini te pravilno postavljanje prema napadaču je temelj naše sigurnosti. Krav Maga sustav samoobrane tu dolazi kao zadnja linija obrane, odnosno  u trenutku kada ništa drugo ne prolazi, a tada se svim dostupnim sredstvima borite kako biste izvukle živu glavu.

Krav Maga je  laka je za učenje i pamćenje, izvodi se prirodno i instiktivno, te se praktično može upotrijebiti u stresnim uvjetima. Međutim, važno je znati, hoće li vam ovaj sustav samoobrane pomoći u realnoj situaciji ovisi isključivo o vama, odnosno o vašoj  mentalnoj i fizičkoj spremnosti, volji, trudu i upornosti na treninzima jer se ništa ne može savladati preko noći u dva tri poteza.

Treniranjem ove vještine steći ćete fizičku snagu i kondiciju, potrebne za efikasnu samoobranu i vašu svakodnevnicu, a pritom ćete izgraditi samopouzdanje i izgledati dobro. Ako mene pitate, to je pun pogodak! Vježbate, zabavljate se, oblikujete tijelo i učite vještinu koja vam bolje ne trebala  izvan dvorane. No, sigurno vam daje najizglednije šanse da djelujete na najsigurniji mogući način u bilo kojoj situaciji.

Kroz 12 godina aktivnog bavljenja sportom, isprobala sam različite vrste treninga od borilačkih vještina, joge, trčanja, plivanja, tenisa, bicikliranja i još mnogo toga, ali jedino mi je Krav Maga dala sve elemente koji zadovoljavaju moje potrebe i preferencije kada je u pitanju rekreacija.

Pridružite mi se na tečaju samoobrane za žene >>

Autor: Sara Grgić, Foto: Krav Maga Hrvatska

Zadnjih deset godina se, osim trčanjem, bicikliranjem, planinarenjem i jogom, aktivno bavim borilačkim sportovima kao što su Capoeira, Kenpo, i Krav Maga. Sada sam voditeljica Krav Mage for kids te Safe & Fit programa koji je namijenjen isključivo ženama i djevojkama. Safe & Fit program kombinira Krav Maga tehnike samoobrane s naglašenim kondicijskim treningom obogaćenim radom s rekvizitima te težinom vlastitog tijela, a sve u svrhu sigurnosti, zdravlja i samopouzdanja u lijepom i oblikovanom tijelu. Osim što sam veliki zaljubljenik u sport i prirodu, volim pripremati i konzumirati zdrave, jednostavne i hranjive obroke, a sada imam i privilegiju da svoje znanje i vještine podijelim s vama.