Što svaka trudnica treba znati

trudnoća

Buduće majke su tijekom trudnoće pun iščekivanja i planova. One uglavnom sanjaju o svojoj bebi, kako će izgledati, kakva će biti, itd. Ali i strahaju, hoće li sve proći u redu,  hoće li beba biti zdrava, kakav će biti porod, i mnoge druge stvari koje muče svaku trudnicu.

Prvi znakovi trudnoće svaku će ženu odvesti u ljekarnu ili kod njenog ginekologa. Pomoću tih provjera žena će znati da li je u drugom stanju ili ne. Ukoliko dobijete potvrdan odgovor, znači da ste na početku trudnoće i da vaša mala avantura može započeti.

Današnja dob u kojoj žene najčešće rađaju se pomaknula do čak 35-te godine, a sa time su se i povećali rizici u trudnoći jer što je trudnica starija, veći je rizik u trudnoći. No, srećom razvoj medicine te rizike svake godine sve više umanjuje.

Ukoliko imate fizičku kondiciju i uredno zdravstveno stanje, velike su šanse da vam do kraja lako prođe trudnoća. No, ukoliko bolujete od kroničnih bolesti kao što su alergija, poteškoće sa kralježnicom, astma ili urinarna infekcija, bilo bi dobro da ih pokušate regulirati prije nego ostanete trudne. Kada ostane u drugom stanju obavezno vodite brigu o svom cjelokupnom zdravlju.

Tijekom cijele trudnoće bitna je zdrava i pravilna prehrana, kojom osim što ćete biti zdravije i otpornije, možete umanjiti mučninu i povraćanje, urinarne infekcije, umor, grčeve koji se znaju javljati u nogama i anemiju.

Što se tiče dobivanja kilograma u trudnoći koliko ne možete utjecati na njih, toliko i možete. Normalno je da trudnice do kraja trudnoće dobe i do 15 kilograma, no sve više od toga nije potrebno i na to vi možete utjecati. Utjecati na kilograme u trudnoći ne smijete pomoću dijeta, nego samo kroz pravilnu i zdravu prehranu. Nemojte se prejedati jer ne trebate jesti za dvoje kako se priča, ali isto tako niti slučajno ne smijete ići na nikakve dijete.

Ukoliko dobijete puno kilograma, ne morate odmah brinuti i misliti da su to samo kile koje nećete moći tako lako skinuti, osim dodatnih kila, vaše tijelo tijekom trudnoće se može napuniti velikom količinom vode. Najmanje 3 kile vode otići će vam samo od sebe nakon poroda, a ostatak trebate skinuti vježbanjem i dijetom.

U trudnoći morate biti posebno oprezni sa lijekovima! Lijekovi vam u trudnoći mogu nanijeti više štete nego koristi, pa se prije svakog konzumiranja lijeka konzultirajte sa liječnikom i pokušajte ih izbjegavati što je više moguće, posebice ukoliko imate visokorizičnu trudnoću.

Zapamtite da se u trudnoći ne smijete previše brinuti i mozgati. Opustite se i pokušajte biti što veseliji i odmorniji, jer je to sve što je potrebno vama i vašoj bebi u tom periodu.

Autor: A.Z., Foto: S.Borisov/Shutterstock