Prirodni lijekovi za zdravlje

prirodni lijekovi

U nastavku ovog teksta naći ćete popise prirodnih zdravih proizvoda – dodataka prehrani, lijekova i osnovne opreme koju bi bilo dobro imati kod kuće. Nešto od toga možda vam je već pri ruci, a ostalo ćete morati kupiti.

Nemojte se prepustiti napasti da nabavite veliki broj prirodnih lijekova. Ti proizvodi većinom imaju ograničen rok trajanja pa zato čuvajte samo one dodatke i lijekove koje ćete svakodnevno upotrebljavati i one za koje mislite da će vam biti od koristi u liječenju manjih tegoba ili za prvu pomoć. Sve drugo kupujte ili pripravljajte samo kada vam zatreba pa tako nećete morati bacati proizvode kojima je istekao rok trajanja. pazite da lijekovi budu uvijek jasno označeni, a pribor očistite nakon svake uporabe.

Vitamini, minerali i ostali dodaci prehrani

osnovne zalihe neka vam budu što manje, no sljedeći su proizvodi potrebni u svakom domaćinstvu.

Multivitaminsko-mineralni dodatak prehrani: posebno koristan uz loše prehrambene navike, a za pojedina razdoblja u životu (na primjer, za trudnoću) postoje posebno vitaminsko mineralni dodaci.

Oštrolistovo ulje ili ulje žutog noćurka: Dobar izvor omega-6 masnih kiselina pri slabijoj prehrani ili probavi, a preporučuje se i u slučaju predmenstruacijskog sindroma

Riblje ulje u kapsulama: izvor omega – 3 masnih kiselina

Vitamin C: 500-miligramske tablete vitamina C s flavonoidima mogu vam pomoći pri prvim znakovima virusne ili bakterijske infekcije, kod upalnih stanja, pušačima se preporučuje za dnevnu uporabu ili uz prehranu siromašnu vitaminom C.

Vitamin E: pomaže u zaštiti od srčanih bolesti, jača imunološki sustav, pomaže u zacjeljivanju kože,a posebno koristi ljudima s cirkulacijskim smetnjama.

Biljni lijekovi

Odaberite pripravke za koje smatrate da odgovaraju potrebama vašeg domaćinstva

Aloe vera gel: za opekline i smirivanje nadražene kože (upotrijebite list koji ćete otkinuti sa sobne biljke ili kupljeni pripravak)

Arnika (krema): za modrice, iščašenja i ozebline (razlikuje se od homeopatske kreme istog imena)

Bazgino lišće: protiv vrućice i alergijskog rinitisa

Crvena pupavica: za jačanje otpornosti na infekcije i kao sredstvo za sprječavanje alergijskih reakcija i upala

Crveni brijest: protiv probavnih tegoba i za vađenje ivera

Đumbir: protiv mučnine, nadutosti, hladnih ruku i nogu

Gavezova mast: za istegnuća i iščašenja bez vanjskih ozljeda kože

Hudikovina: protiv menstruacijskih bolova i grčeva u nogama

Kamiličin list ili čaj iz vrećice: protiv tjeskobe i nadutosti izazvane tjeskobom, mučnine i probavnih tegoba, proljeva i poteškoća sa spavanjem, svrbeža, menstruacijskih bolova i infekcija

Komoračeve sjemenke: protiv nadutosti i probavnih tegoba

Prirodne lijekove treba čuvati na isti način kao i sve ostale vrste lijekova: na hladnom mjestu ili u hladnjaku kada je to naznačeno, te daleko od djece, sunčeve svjetlosti i vlage.

Autor: S.G., Foto: Syda Productions/Shutterstock