Protok energije kroz tijelo

akupresura i shiatsu masaza

Obje se ove terapije zasnivaju na teoriji o određenom obliku energije koja kroz tijelo protječe šireći se kanalima nazvanim meridijanima. Smatra se da se pritiskanjem ključnih točaka na tim meridijanima, regulira protok energije, a time popravlja i zdravlje.

Akupresura je tehnika koja na tim točkama primjenjuje pritisak, dok se shiatsu u djelovanju na protok energije služi akupresurom uz cijeli niz drugih metoda.

Korijeni akupresure leže u drevnoj kineskoj medicini koja na tjelesno zdravlje gleda kao na razinu i protok energije kroz meridijane za koje se pak tvrdi da vode kroz cijelo tijelo, od glave do pete. U kineskoj se medicini ta životna energija naziva chi.

Za neuravnoteženost se ili zakočenost protoka energije chija kroz tijelo tvrdi da vodi lošem zdravlju pa kineski liječnici bolest liječe regulirajući taj protok. Jedan od načina za to jest pritiskanje pobjednih točaka na tijelu, gdje se tvrdi da se meridijani približavaju koži. Smatra se da se pritiskom na te točke chi jača ili raspršuje, ovisno o stanju koje se liječi i vrsti upotrebljenog pritiska.

Praktičari su u Kini tisućama godina radili na tim točkama, služeći se kako akupunkturom, tako i s akupresurom da bi utjecali na protok chia. Otprilike u 6. stoljeću budistički su svećenici taj oblik terapije prenijeli u Japan, gdje je isto tako postao omiljen. Mnogo kasnije, tijekom 20.ih godina prošlog stoljeća, japanski su liječnici stvorili shiatsu, terapiju u kojoj se pritisak prstima na pojedine točke (među praktičarima shiatsua poznata kao cubo) kombinira s tehnikama kao što su pritisak dlanovima i istezanje mišića.

Profesionalni praktičar shiatsua ili akupresure najprije će utvrditi vaše zdravstveno stanje. Osim što će vas pregledati i postaviti vam pitanja u vezi s vašom anamnezom, načinom života i prehranom, proučit će napetost mišića i kože te obratiti pozornost na glas i disanje.

Tijekom tretmana, obično ležite na prostirci na podu. Terapeut pritišće ključna mjesta na vašem tijelu, a može istodobno primjenjivati i masažu ili rastezanje mišića. Zahvaljujući osjetilu dodira, terapeut tijekom rada “čita” vaše tijelo otkrivajući sve o protoku energije i načinu na koji taj protok djeluje na vaše zdravlje. Ljudi se većinom nakon takva tretmana osjećaju osvježeno i opušteno.

Ipak, netko, prije nego se osjeti bolje, ponekad može osjetiti i lagano pogoršanje, popraćeno umorom, glavoboljama ili simptomima koji podsjećaju na gripu. Ti simptomi, za koje se vjeruje da ih uzrokuje oslobađanje zatomljene energije iz akupresurnih točaka, ne bi smjeli biti ozbiljni niti trajati dulje od dan-dva.

Autor: S.G., Foto: Tyler Olson/Shutterstock