Prirodna sredstva za čišćenje – savjeti, trikovi i preporuke

Prirodna sredstva za čišćenje, Foto: Todd Baker << technowannabe/Flickr

Danas se sve više spominje štetnost kemijskih sredstava za čišćenje kuće, a sve se više daje prednost onim prirodnima. Prirodna sredstva za čišćenje su blaga, ugodnog mirisa, a s druge strane također snažnog djelovanja koje može uništiti sve bakterije, nečistoće i prljavštinu. Takva sredstva ne štete zdravlju ukućana i sigurna su za korištenje i u slučajevima kada u stanu žive mala djeca.

Čišćenje svih površina i prostora moguće je sredstvima koja sami napravite. Takva sredstva su obično jednostavna za izradu, a najčešće se sastoje od sode bikarbone i alkoholnog octa.

Soda bikarbona u kućanstvu

Soda bikarbona je isključivo prirodna, a ima odlične učinke u čišćenje svih prostorija u stanu. U nastavku doznajte kako je koristiti za čišćenje.

Izbjeljuje, uklanja kamenac i masne mrlje. Ako želite da vaše rublje bude bijelo kao prilikom kupovine, dodajte u perilicu rublja pola šalice sode bikarbone.

Soda uklanja sve neugodne mirise, a preporučuje se i za uklanjanje neugodnog mirisa koji se uvukao u kantu za smeće. Također, može dobro obrati dječje bočice, termos boce, zastor tuš kabine i plastične posude. Ako su vam ruke poprimile neugodan miris hrane, primjerice od luka, istrljajte ih sodom. Soda se jedino ne preporučuje za pranje aluminijskih posuda.

U slučaju da morate očistiti i oribati zagorene posude, tave ili rešetke roštilja, učinite to mješavinom sode bikarbone i vode. Ostavite da tako odstoji 15 minuta pa dobro isperite. Ako se radi o većim naslagama, preporučuje se sodu ostavite u posudi preko noći kako bi što bolje djelovala na prljavštinu.

Ako vam se u tepih uvukao neugodan miris, posipajte ga sodom bikarbonom. Ostavite da tako odstoji neko vrijeme pa je usišite usisavačem. Sodu možete posipati i u tenisice ili papuče kako biste uklonili neugodne mirise.

Da biste ispolirali površine i predmete od mramora, stakla, srebra, čelika, porculana i bakra, nanesite na vlažnu krpu sodu bikarbonu pa dobro izribajte.

Ako vam smetaju osušene kapljice kiše na prozorima jer ostavljaju mrlje, rješenje je da prozore obrišete otopinom sode i vode.

Provjerite sve naše video savjete i trikove sa sodom bikarbonom i neka vaša kuća zablista!

Alkoholni ocat u kućanstvu

Alkoholni ocat može uspješno i lako očistiti masne mrlje i ukloniti neugodne mirise. Nije toksičan i ne ostavlja nikakav miris. Miris alkoholnog octa prisutan je samo tijekom čišćenja. Izbjegavajte korištenje bilo kojeg drugog octa kao što je voćni, jabučni ili vinski.

Alkoholnim octom i vodom možete odlično očistiti sve staklene površine, a jednostavno će ukloniti i zagorene naslage u pećnici. Skupljanje masnih naslaga u pećnici možete spriječiti tako da unutrašnjost redovito brišete alkoholnim octom.

Octom se lako čiste i zidovi kupaonice, posude za hranu, namještaj od trske i ratana.

Ako morate koristiti kistove na kojima se nalazi ostatak stare boje, umočite ih u kipući ocat te operite u otopini kipućeg sapuna i vode.

Kipući alkoholni ocat preporučuje se uliti u vodovodne cijevi kako biste spriječili nakupljanje masnih naslaga.

Alkoholni ocat možete pomiješati i sa solju što će osigurati još bolje i temeljitije čišćenje.

Prilikom pranja rublja, dodajte ga kod ispiranja rublja. Može ukloniti žute mrlje na odjeći ili ostatke deterdženta. Ako na odjeći primijetite masne mrlje, natopite ih octom prije pranja.

Ipak, ne preporučuje se ne svim površinama. Nemojte ga koristiti na mramoru i kamenu.

Prirodna sredstva za čišćenje možete nabaviti u gotovo svim trgovinama, ali i dalje se isplati napraviti ih kod kuće, budući da im je cijena ponekad i dvostruko viša od klasičnih, industrijskih sredstava.

Autor: M.L., Foto: Todd Baker << technowannabe/Flickr