Uklanjanje neugodnih mirisa u kući

uklanjanje mirisa

Neugodni mirisi se htjeli mi to ili ne, svako malo provlače kroz naše domove. Zato smo za vas otkrili nekoliko jednostavnih i jeftinih trikova, uz koje ćete neugodne mirise jednostavno ukloniti.

Ne kupujte i ne trošite novce na osvježivače zraka, koji ne osvježavaju prostor. Osvježivači zraka su zapravo samo prodavanje magle kupcima, jer oni samo prikrivaju mirise, ali ne osvježavaju prostore. Neki od osvježivača prostora nadražuju pluća, pa ih je najbolje u potpunosti izbjegavati. Zamijenite osvježivače prostora, proizvodima koji uništavaju bakterije, koje su uzročnici neugodnih mirisa.

Kantu za smeće ćete najbolje očistiti mješavinom vode, izbjeljivača i deterdženta. Mješavinu ćete dobiti tako da pomiješate 5 litara vode, 50 ml izbjeljivača i malo deterdženta za pranje suđa. Dobivenom otopinom trebate izribati unutrašnjost smrdljive kante, kantu ribajte tvrdom plastičnom četkom. Kada oribate kantu, ostatak mješavine izlijte u odvod, pa kantu isperite i ostavite da se posuši.

Ukoliko imate kućnog ljubimca koji je nuždu obavio na vašem tepihu, ne brinite ima spasa. Nakon što nuždu svoga ljubimca uklonite sa tepiha, neugodan miris ćete ukloniti sa sodom bikarbonom, tako da na mjesto gdje je ljubimac obavio nuždu posipate sodu bikarbonu i ostavite ju preko noći. Ujutro sodu dobro usisajte, pa ponavljajte postupak sve dok se neugodan miris u potpunosti ne ukloni.

Nakon što ste skuhali ručak, u vašoj kuhinji su se vjerojatno namnožili neugodni mirisi. Ukloniti ćete ih tako da zakuhate 60 ml octa i 250 ml vode. Kada voda i ocat zakuhaju, smanjite vatru i ostavite da se kuhaju na laganoj vatri. Iz vode i ocat će isparavati, a ta para će širiti ocat po kuhinjskim elementima, koji će neutralizirati neugodne mirise.

Ako želite da vaša kupaonica uvijek miriše, u posudicu stvaite tkaninu koju natopite sa par kapi eteričnog ulja, te kupaonicu držite stalno zatvorenom, kako bi se miris u njoj zadržao. Ukoliko još k tome posudicu stavite iznad radijatora, miris će od topline biti jači.

Autor: A.Z. Foto: Blaj Gabriel/Shutterstock