Njega i čišćenje obuće

Cipele, Foto: alltoz696/Shutterstock

Ormarić za cipele vam je prepun cipela koje ne nosite često? Neuredno su posložene i ne izgledaju uopće privlačno? Obzirom da su cipele odjevni predmet koji je podložan stalnom trošenju i izlučivanju tjelesnih tekućina, evo nekoliko savjeta kako na najbolji način njegovati i očuvati svoje cipele.

Prilikom sezonskog pospremanja i skladištenja cipela zapamtite da nikad u ormarić ne stavljate cipelu jednu na drugu. Tako će se oblik cipela deformirati, a cipele će nakon dugotrajnog stajanja biti oštećene. Još jedna od prijetnji je neugodan miris koji će se širiti ormarićem, za to stavite malo sušene lavande kako bi ublažila mirise. Ukoliko ga još niste nabavili, u trgovinama potražite ormariće koji imaju odvojene pretince za cipele.

Imate tendenciju cipele, tenesice i ostalu obuću pospremati u plastične vrećice? Nemojte, cipele u plastičnim vrećicama ne mogu “disati”, radije ih pospremite u one vrećice koje su napravljene od platna.

Cipele koje rijetko nosite, a lijepe su vam i ne želite ih se odreći, koristite kalupe za cipele. Oni su preporučljivi i za novu obuću koja može uzrokovati žuljeve. Plastični kalupi su skupi pa ako nemati takve, koristite stare novine kolima napunite cipele. Mogu poslužiti i stare čarape koje ne koristite.

Prije nošenja nove obuće, premažite cipelu bezbojnim zaštitnim sredstvom kako bi se što dulje očuvale. Cipele napravljene od kože znaju otpuštati boju, što se može sprječiti ako unutrašnjost cipele premažete octom. Alkohol ili ocat možete koristiti i za omekšanje dijela cipele koji vas žulja. Dijelovi cipele napravljeni od pluta će imati dužu trajnosk ako se premažu bezbojnim lakom za nokte.

Lakirane cipele tretirajte sirovim bjelanjkom i voskom. Tako ćete postići veći sjaj i bolju zaštitu cipele. Elastičnost ovakvih cipela možete postići glicerinom.

Uhvati li vas vani kiša, cipele su prve koje se namoče. Takvu obuću napunite starim novinskim papirom koji bi trebao upiti vodu. Nemojte ih stavljati pored toplih izvora poput radijatora jer će brza promjena temperature uzokovati pucanje materijala na cipelama.

Autor: M.T., Foto: alltoz696/Shutterstock