Kako napraviti ocat

ocat

Koliko god je svestran začin i mnogim jelima osnova, ocat se vrlo često zanemaruje. Koristimo ga za marinade, konzerviranje voća, deglaziranja te kao stolni začin za razne salate i umake. Njegova najveća posebnost je ta što može svakom jelu promijeniti okus.

Koji god ocat izabrali, važno je da izaberete ocat visoke kvalitete,a u ponudi je vinski, jabučni, alkoholni, rižin ili sladni ocat.

Kvaliteta vinskog octa, bilo ono crno ili bijelo, ovisi o kvaliteti vina. Osim vinskog, u prodaji možete pronaći i ocat od šampanjca koji je ugodna okusa i blijede boje, Rioja ocat koji ima bogati okus i zagasitu crvenu boju te balzamički ocat koji ima blagi okus.

Jabučni ocat koristi se za deglaziranje i kiseljenje voća, vinski ocat koristi se za sve vrste umaka za salate i majoneze. Sladni ocat koristi se za kiseljenje povrća i lučica, a dobar je i kao začin za hladno meso ili ribu s krumpirom. Rižin ocat je blagog i slatkastog okusa, a najbolji je s dodatkom čilija, đumbira, hrena i sezamovih sjemenki.

Pikantni ocat

  1. U velikom loncu s poklopcem pomiješajte pola muškatnog oraščića, 2l vinskog octa, ¼ žličice klinčića, pola svježeg đumbira, 30 g soli, 5 g sjemenki gorušice, 3 narezane ljutike, pola žlice crnog papra u zrnu i koru od pola naranče.
  2. Sve sastojke dobro promiješajte i čvrsto poklopite, pa ostavite da sastojci odstoje na toplom mjestu mjesec dana. Nakon što su svi sastojci odstajali, procijedite ih pritiščući kako bi izvukli što više okusa.
  3. Gotovi ocat prelijte u čistu bocu, začepite s plutenim čepom i preselite na tamno i hladno mjesto.
  4. Pikantni ocat odličan je začin za meso s roštilja.

Osim kao dodatak jelima, možete isprobati piti ocat svaki dan mješajući 5 žličica octa sa vodom, ili ga pom. Ocat možete piti vruć ili hladana, a nakon samo nekoliko dana osjetit ćete promjene u svome organizmu. Ocat liječi, zato ga što češće konzumirjate.

 Autor: A.Z., Foto: motorolka/Shutterstock