Kako napraviti domaća sredstva i otopine za čišćenje

Kako napraviti domaća sredstva, Foto: aksoy/Sxc

Jeste li znali da su sredstva za čišćenje prepuna štetnih kemikalija? Prilikom udisanja, vi i vaši ukućani možete osjetiti ozbiljne probleme s kožom, očima i plućima, odnosno cijelim organizmom. Podarite sebi i svojoj obitelji samo prirodna i ekološki prihvatljiva sredstva za čišćenje i recite “da” domu bez kemije.

U nastavku vam donosimo najbolje recepte za prirodna sredstva za čišćenje kuće uz pomoć kojih će vaš dom zablistati i zamirisati prirodnim mirisima.

Sredstvo za čišćenje kuhinje

Da biste napravili prirodni sprej za čišćenje kuhinjskih površina, bit će vam potrebna kora dvije naranče, ocat i boca/sprej. Ogulite koru naranče, grejpa ili limuna te prelijte s pola litre octa. Ocat bi trebao potpuno prekriti kore naranče. Ostavite da tako odstoji tri tjedna, a nakon toga ocat procijedite u bocu u koju ste dodali pola vode. Ovaj prirodni sprej od naranče podarit će sjaj i čistoću svim površinama u kući.

Sprej za čišćenje od eteričnih ulja

S prirodnim sprejom za čišćenje od eteričnih ulja možete očistiti kuhinjske površine, ormare, police, hladnjak… Odnosno, sve površine u kući. Velika prednost joj je što prirodno dezinficira.

Pomiješajte 4 decilitara vode i isto toliko octa te im dodajte po 5 kapi eteričnog ulja lavande, 5 kapi eteričnog ulja čajevca i isto toliko eteričnog ulja limuna. Mješavinu ulijte u bocu/sprej te je ona odmah spremna za korištenje.

Piling za čišćenje površina

U staklenku s poklopcem dodajte pola šalice sode bikarbone, pola šalice domaćeg sapuna bez okusa i mirisa te 15 kapi eteričnog ulja ružmarina ili kadulje. Sve pomiješajte i stavite u staklenku te koristite prema potrebi.

Prirodno sredstvo za čišćenje kupaonice

Želite li imati kupaonicu bez bakterija, ali očišćenu na prirodan način, preporučujemo prirodni sprej. Uzmite 4 decilitra hidrolata ružmarina u kojoj ćete dodati po 15-ak kapi eteričnog ulja čajevca i isto toliko kapi eteričnog ulja origana te im dodajte tri žlice prirodnog sapuna. Sve pomiješajte u sprej/boci od pola litre i očistite kupaonicu temeljito, a prirodno.

Sredstvo za sjaj namještaja

U sprej/bočicu od pola litre dodajte šalicu maslinovog ulja te jednu četvrtinu šalice octa i 23 kapi eteričnog ulja limuna. Ostatku dodajte običnu vodu, sve dobro protresite i dobili ste odlično prirodno sredstvo koje vraća sjaj namještaju.

Predivno je iskustvo napraviti sam svoja prirodna sredstva za čišćenje kuhinje, prozora i namještaja. Osim što je zabavno i jednostavno, financijski je isplativije, a ujedno i štititi sebe i čuvate okoliš.

Pogledajte kako i od sode bikarbone možete napraviti prirodna sredstva.

Autor: M.L., Foto: aksoy/Sxc/Shutterstock