Preplanulost bez sunčanja i korištenje proizvoda za samotamnjenje

losion za samotamnjenje
Nanošenje losiona za samotamnjenje, Foto: thumb/Shutterstock

Preplanulost danas možete postići na više načina, a kao jedan navode se kreme za samotamnjenje pomoću kojih se možete sami poigrati kod kuće. Međutim ako se ne želite sami upuštati u novi izgled, možete posjetiti neki od salona koji će vam pomoći.

Za sve one koji se žele sami upustititi u novi projekt tu je nekoliko savjeta. Naime prije nego što započnete postupak samotamnjenja, kod kuće, potrebno je dobro se opremiti odgovarajućim znanjem i kvalitetnim preparatom za samotamnjenje.


1. Što vam je potrebno?

Prije svega piling za tijelo, rukavice i naravno proizvod za samotamnjenje.

2. Testirajte proizvod

Prije nego što krenete sa upotrebom određenih proizvoda bilo bi ih najbolje testirati 24 sata prije, tako što ćete uzeti manju količinu koju ćete nanijeti na manje vidljiv dio tijela. Nakon 4 sata ako primjetite smeđu boju, to je u redu. Pojavi li se narančasta boja, to nije u redu.

3. Pripreme – tuširanje i depilacija

U slučaju da ste zadovoljni bojom koju ste dobili, trebate se istuširati i napraviti piling tijela kako bi uklonili odumrle stanice. Nakon toga potrebno je ukloniti dlačice iz razloga da spriječite pojavu ružnih mrlja na koži.

4. Postupak samotamnjenja

Uzmite rukavice i kružnim pokretima nanesite kremu na veće površine kao što su bedra i trbuh, a nakon toga na listove, stopala, ruke, ramena i grudi. Zatim se orijentirajte na lice, vrat i uši. Kada završite sa rapoređivanjem pričekate 10 minuta da se osuši.

5. Korekcije – svakih pet dana

Boju je potrebno obnavljati svakih pet dana s tim da je hidratantni losion potrebno koristiti svaki dan.

6. Kako djeluju sredstva za samotamnjenje kože

Glavni sastojak preparata za lažnu preplanulost je derivat šećera koji se stvara i u ljudskom organizmu – dihydroxyaceton (DHA). Ova tvar reagira na bjelančevine iz površinskog dijela kože stvarajući tamniju boju.

7. Savjeti za samotamnjenje

  • Za trenutno vidljiv rezultat upotrijebite obojani proizvod, što će vam omogućiti da već prilikom nanošenja lako uočite mjesta gdje ste ih zaboravili nanijeti.
  • Prilikom pilinga tijela isključivo koristite mekanu pamučnu rukavicu za pranje – najlonska ili gruba “lufa” rukavica može izgrebati kožu te ostaviti prugice koje će nakon nanošenja sredstva za tamnjenje postati vidljive.
  • Na laktove, koljena i stopala – dijelovi tijela koji su inače prirodno tamniji – prethodno nanesite hidratantnu kremu kako bi im smanjili intenzitet boje. Ovo pravilo vrijedi kod nanošenja proizvoda na vrat i lice, a naročito se odnosi na područje oko očiju, gdje se nipošto ne bi trebalo pretjerivati s tamnjenjem kože.
  • Dio sredstava za samotamnjenje ne štite vas od sunca – prilikom izlaganja sunčevim zrakama, potrebno je kožu zaštititi kremama sa zaštitnim faktorom.
  • Kada se koristite ovakvim sredstvima, nosite tamniji kupaći kostim.
  • Ukoliko nemate dovoljno iskustva u nijansiranju kože ovim načinom, ne koristite se sprejevima s kojima je puno teže postići ravnomjerno apliciranje proizvoda.
  • Područja prepona i pazuha posebno su osjetljiva i zahtjevna, pa ih je u pravilu najbolje niti ne bojati. Ukoliko je, pak, intenzitet boje vaše koze takav da je to neophodno, nakon što ste ga nanijeli odstranite dio proizvoda s kože vlažnom baby maramicom.
  • Ukoliko se nekoliko sati nakon apliciranja preparata za tamnjenje pokaže kako ste ga nanijeli suviše pokušajte ga prebrisati maramicom za skidanje šminke. Ako su mrlje previše vidljive, a koža izgleda prljavo, pokušajte ih odstraniti vodikovim peroksidom nanesenog na komadić vate, pri čemu trebate biti naročito pažljivi.

Foto: thumb/Shutterstock