Strije – saznajte kako ih ublažiti i spriječiti

strije

Kolagen je skup povezanih bjelančevina. Raspadanje kolagena uništava srednji sloj kože i tada nastaju strije. Boja kože nije ni crvena ni ljubičasta, pa zašto su onda strije u tim bojama? Upravo zato što krvne žilice postaju vidljive uništenjem srednjeg sloja kože i to rezultira boju strija.

Kako spriječiti nastanak strija?

Sigurno ste se već susreli s morem reklama za proizvode koji sprječavaju nastanak strija, a ako ste i nasjeli na njih najvjerojatnije ste se utopili u moru promocija. Marketing kozmetičke industrije nalaže promociju i poticanje kupnje krema, losiona i napitaka koji povećavaju elastičnost kože a samim time i garantiraju sprječavanje nastanka strija, što nije točno.

Medicinski gledano, strije neće spriječiti nikakva krema, niti bilo koji drugi kozmetički proizvod. Iz tog razloga, nemojte više tražiti načine za sprječavanje strija nego način za ublažavanje istih.

Strije se ne uklanjaju nego ublažuju

Da, nažalost to je još jedan ISTINA o strijama. Ne postoji način na koji strije možete trajno ukloniti, ali možete ih izblijediti. Laserske metode su najefikasnije u ublažavanju strija. Takve metode, dostupne su u gotovo svakoj bolje opremljenoj Poliklinici. Jeste li bili na kojoj operaciji ? Ako jeste, sigurno vam je ostao ožiljak. Strija je oblik ožiljka. Možda vam je sad jasnije da stopostotnog uklanjanja nema.

 Frakcijski radiovalovi je metoda ublažavanja strija kod osoba kojima su strije obuhvatile veliki dio tijela (na primjer trbuh), a ova metoda koristi se za teže oblike strija.

Peeling efekt pospješuje smanjenje strija, a zbog toplinskog efekta nastaje dodatno zatezanje kože uz razvoj novog vezivnog tkiva. Prilikom upotrebe ove metode na stražnjici dolazi do dodatnog učvršćivanja gluteusa. Tretman je brz, a prosječno trajanje je nekoliko minuta. Potrebno je napraviti dva do tri tretmana.

Tko najčešće podliježe strijama

Odgovor sigurno znate : trudnice i pretile osobe. Osim trudnica i pretilih osoba, strije će vrlo moguće posjetiti i mlade koji tek ulaze u pubertet, te osobe koje naglo izgube ili dobiju na težini.

Trudnice najčešće strije dobiju na grudima, trbuhu i natkoljenicama. To su mjesta na tijelu koja vrlo brzo rastu u tom razdoblju, pa se zbog neelastičnosti kože stvore strije.

Pretile osobe strije dobiju zbog prekomjerne težine, dakle na njihovom tijelu je mišićna masa, i masa masnog tkiva znatno veća naspram površine kože.

Pubertet rezultira npr. povećanjem grudi kod djevojčica i na žalost, već u toj dobi možete pozdraviti strije. Zbog naglog dobitka kilograma, strije će zasigurno posjetiti i osobe koje su u toj skupini.

Možemo li predvidjeti dolazak strija?

Na ovo pitanje, najbolje vam mogu odgovoriti trudnice. Dakle, odgovor je DA, nastajanje strija se itekako osjeti na koži.  Ako ste primijetili naglo povećanje određenog dijela tijela (npr. trbuh u trudnoći) nadajte se da neće doći do svraba.

To je užasan osjećaj kojeg osjeti svaka osoba koju u skoro vrijeme čekaju strije. Ublažiti ga možete bilo kakvom kremom. Dakle, neće vam pomoći krema protiv strija, dovoljna vam je bilo koja krema kojom ćete malo povećati elastičnost kože i ublažiti nelagodu. Poželjno je da krema bude na bazi shea maslaca ili kakaa.

Strije su genetski nasljedne – istina ili mit?

Sigurno ste već čuli da su strije genestki nasljedne. Da, istina je. Ako je vaša majka u trudnoći imala strije, imat ćete ih i vi. Ako vaš otac ima prekomjernu težinu i strije, a vi samo prekomjernu težinu, najvjerojatnije ćete dobiti s vremenom i strije.

Ne zaboravite: strije ne predstavljaju zdravstveni, nego prije svega estetski problem.

Dodatni savjeti za sprječavanje strija

Voda

Pijte puno tekućine, jer je hidratacija kože neizmjerno važna. Tekućina održava elastičnost kože.

Tjelovježba

Ne tjeramo vas da budete u teretani 25 sati na dan. Ali želimo vam skrenuti pažnju na ono što sigurno već znate, ali nikad dosta podsjetnika – kretanje je 50% zdravlja. Sama šetnja unijet će vam lagodan osjećaj.

Pokušajte svako jutro napraviti i nekoliko vježbi za rastezanje.

Primjer :

 • Bradu primaknite prsima. Vratite u nulti položaj. Glavu nagnite prema natrag.
 • Nagnite glavu na jednu stranu. Vratite u nulti položaj. Nagnite glavu u suprotnu stranu.
 • Stavite ruke uz tijelo. Kružite ramenima prema natrag, a zatim prema naprijed.
 • Vrtite ruke u laktovima.
 • Stavite dlanove na kukove i vrtite kukovima u jednu stranu, a zatim u drugu stranu.
 • Stanite uspravno. Ruke su uz tijelo. Podižite se na prste. Spustite se. Odižite se na petu. Vratite se u nulti položaj.
 • Napravite 10 čučnjeva.

Svaku, gore navedenu vježbu ponovite minimalno 10 puta. Ritual nastojte ponavljati svakodnevno, najbolje i najpraktičnije je ujutro.

Oduzet će vam 15 minuta, a pružit će vam puno više! Elastičniju kožu, smanjenje ukočenosti, time i umora. Povećat će cirkulaciju koja je isto bitna u sprječavanju nastanka nemilosrdnih strija.

Zdrava prehrana

Fast food vam jamči naseljenje strija na vašoj koži. Da, takva prehrana donijet će vam strije, i ne, neće se vratiti, ostat će kod vas, na žalost zauvijek.

Nastojte jesti što više voća i povrća jer su bogati vlaknima , a od mesa preferirajte piletinu i puretinu. Izbjegavajte raznorazne salame, paštete, slatkiše i tjesteninu. Nastojte jesti domaću hranu. Ne špricano voće i povrće, i ono najvažnije je da jedete puno sezonskog voća i povrća.

Masaža

Uživanje plus povećanje elastičnosti kao komplet paket u pokušaju sprječavanja strija? Moguće je. Priuštite si masažu, peeling, saunu i slične tretmane.

O masaži nećemo puno jer su za nju ipak potrebne stručne ruke. O peelingu saznajemo nešto više u nastavku članka.

Sauna je vrsta užitka iz koristi. Opustit ćete se, a ujedno će Vaše tijelo otpustiti toksine. Brinite o koži i zdravlju. (manja dolaska neželjenog gosta koji je i u naslovu članka)

Kako dodatno hidratizirati kožu i povećati elastičnost

Bademovo ulje, maslinovo ulje ili kokosovo ulje, pomiješajte s krupnom soli. Prilikom Vaše večernje rutine, točnije prilikom tuširanja obavite peeling. Namočite tijelo vodom, nanesite pripremljenu smjesu i dlanovima trljajte barem 5 minuta. Ostavite tako 2 minute i nakon toga isperite i nastavite Vašu rutinu.

Postupak se ponavlja tri puta tjedno.

 • Namažite kožu maslinovim uljem, bademovim uljem, ili kokosovim uljem svaki dan nakon tuširanja. Nanesite dovoljnu količinu ulja i masirajte vršcima prstiju minimalno 5 minuta.
 • Kod pojačano dehidrirane kože koristite aloe veru.
 • Jednom na mjesec možete napraviti big peeling.

Peeling:

 1.  Pomiješajte dvije velike žlice maslinovog, bademovog ili kokosovog ulja i 2 velike žlice kave.
 2. Omjer mora biti 1 : 1.
 3. Ravnomjerno rasporedite smjesu na stopala, noge i trbuh.
 4. Masirajte 5 minuta, ali nastojte da masaža bude što grublja. Ostavite tako 20 minuta da odstoji.
 5. Isperite mlakom vodom.
 6. Obrišite lagano ručnikom.
 7. Obavezno na kraju namažite uljem.

Savjeti za trudnice

Strije
Foto: Unsplash

80% trudnica uoči strije na svojoj koži i to najčešće kroz sedmi ili osmi mjesec trudnoće. Najčešće će strije uočiti na grudima, bedrima, struku i stražnjici, no to nisu jedini dijelovi koje strije vole. Strije su moguće i na rukama. Sve ovisi o vašoj genetici i o vašoj tjelesnoj težini a i o mogućim bolestima. Primjer: Cushingov sindrom je vrsta sindroma pri kojemu se koža pretjerano rasteže. Tu dolazi do nastanka strija.

Trudnoća je sama po sebi dovoljno stresno razdoblje, preplavljeno morem hormonalnih promjena. Trudnoća donosi svoje pozitivne ali i negativne strane. Najbitnija i najpozitivnija strana je naravno, beba. Ali uz sve te lijepe trenutke koje ćete pamtiti sigurna sam cijeli život, ima i onih manje lijepih kao što su naravno već spomute STRIJE, višak kilograma, pojava hemeroida, mučnine, bolovi u leđima, kiselina, otpadanje kose i pucanje noktiju.

Jedan od važnih čimbenika jest i dob trudnice. Prva trudnoća u ranoj mladosti, u pravilu rijetko prolazi bez ijedne strije. Međutim, ako ste u prvoj trudnoći prošli bez strija, nemojte se previše opustiti jer to nije siguran znak da će vas strije zaobići i u drugoj trudnoći.

Druga trudnoća

Ukoliko ste već bili trudni i u toj trudnoći dobili strije, možete se opustiti. U drugoj trudnoći nećete dobiti strije i nećete ih se morati rješavati ponovno. Sigurna sam da je ova vijesti najviše razveselila žene koje su ih već imale ali su uspjele ublažiti njihovu vidljivost. Da, istina je, ima i jedna dobra vijest, možete se opustiti i uživati u trudnoći jer vas neželjeni gost neće ponovno posjetiti.

Svi nam savjetuju da se ne obaziremo na nedostatke na tijelu (mi znamo reći: “Kakav nedostatak ? Imam viška, ništa mi više ne nedostaje.“).  Istina je, teško se pomiriti s novonastalom situacijom i promjenama na našem tijelu. Živimo u vremenu kad je gotova svaka žena fit i svoje tijelo prilagodi svojim zahtjevima i ispuni sama sebi sva očekivanja.

Upravo takvim ženama teško je prihvatiti da nemaju bujnu kosu kao što su imale, da se broj kilograma na vagi drastično povisuje iz dana u dan , da su na njihovom tijelu nastale strije kojih se nikada neće riješiti. Moramo biti svjesni da svaka životna situacija ima svojih prednosti i mana, isto tako i trudnoća. Vrijedi se boriti, vrijedi se susretati sa svim nedaćama jer ćete ipak uskoro upoznati svoje malo klupko sreće, koje, sigurna sam, zaslužuje da vi žrtvujete svoje tijelo za njega.

Ja sam mama, koja će vam iskreno reći da trudnoća i nije toliko blaženo stanje. Strije su na žalost popratni dio trudnoće. Krećite se, šetajte, jedite zdravo, unosite hranu bogatu vlaknima, pijte puno tekućine. Kupite kremu kojom ćete dodatno hidratizirati kožu, ponovno napominjem : NE POSTOJI krema koja će spriječiti nastajanje strija, kreme će hidratizirati kožu i povećati elastičnost.

I zapamtite, važno je samo naviknuti se na njih. Budite ponosne na njih, budite ponosne na sve nedostatke na tijelu koje vam je uzrokovala trudnoća, budite sretne, rodile ste same sebi sreću, može li vam netko to zamijeniti ? Ne može.

Zaključak

Sad kad ste napokon saznali pravu istinu o uzroku strija, njihovom nastanku ali i ne mogućnosti njihovog nestanka, nadamo se da ćete racionalnije trošiti novac na raznoraznu neefikasnu kozmetiku.

Ponovimo:

 • Do strija dolazi rastezanjem neelastične kože. Elastičnost se gubi manjkom kolagena.
 • Važno je održavati hidrataciju kože. Piti puno vode. Zdravo jesti. Voditi brigu o svakodnevnoj tjelovježbi.
 • Radite peelinge. Mažite kožu bademovim, maslinovim ili kokosovim uljem. Peeling izradite sami kod kuće i tako si osigurajte dodatnu uštedu.
 • Ne trošite novce na kreme s kojima vam prodavači garantiraju nestanak strija, jer je nestanak strija ne moguć!
 • Strije se ne mogu ukloniti! Strije se samo ublažuju.
 • Velika je vjerojatnost da ćete strije dobiti u trudnoći, prevencija ne postoji al bez obzira na to, probajte održavati kožu dovoljno hidratiziranom.
 • Boju strija određuju krvne žilice.
 • Strije mogu biti crvene i ljubičaste, kasnije će posvijetliti. Poprimit će boju kože ali ožiljak će i dalje biti vidljiv.
 • Upamtite najvažniju stvar : strije nikako nisu zdravstveni, već samo estetski problem.
 • Ukoliko odlučite podvrgnuti se nekim laserskim tretmanima, upamtite da vam od jednog tretmana strija neće nestati. Potrebno je nekoliko tretmana, a uz to i nekoliko mjeseci da strije samo izblijede. (Nestanak je nemogući)
 • Strija je ožiljak! Ožiljci ne nestaju!
 • Genetika igra veliku ulogu!

Foto: Ana Blazic/Shutterstock

Ja sam Lorena. Po struci sam fizioterapeutski tehničar. Ljubav prema fizioterapiji natjerala me da se njome bavim poslovno ali i privatno. Uz to, obavljam i mommy work. Htjela sam se upustiti u još neke vode, ali nisam se mogla odlučiti u koje. Krenula sam pisati članke o svojoj profesiji, a zatim odlučila spojiti ugodno s korisnim i prenijeti i vama svoje znanje i savjete. Moj cilj je educirati i vas o raznim temama u svojim člancima.