Domaće ulje za tijelo

ulje-za-tijelo

U samo nekoliko minuta možete napraviti ulje za tijelo kod kuće. Nećete potrošiti toliko novca, vremena, a bit ćete sigurni da vaše tijelo dobiva hranjive sastojke. Nutritivni sastojci iz gotove kozmetike i proizvoda gotovo da i ne postoje. U sastavu su prisutna umjetna bojila, razne kemikalije i konzervansi kako bi rok trajanja bio što duži.

Ti sastavi štete našoj koži, pa je mnogo bolje rješenje samostalno napraviti svoje ulje za tijelo. Od čega će se ulje sastojati ovisi isključivo o vašem ukusu, ali i o tipu kože. Donosimo vam nekoliko recepta za svaki tip kože. Tako ćete lakše pronaći ulje za tijelo namijenjeno baš vama.

Da biste napravili ulje za tijelo, u manju, dobro očišćenu staklenu posudu ulijte 10 ml bademovog ili kokosovog ulja. Miješate li više vrsta ulja, obavezno promiješajte prije dodavanja ostalih sastojaka. Zatim dodajte dogovarajuća eterična ulja koja pristaju upravo vašem tipu tena, odnosno kože.

Za normalnu kožu najbolje je koristiti lavandino eterično ulje. Lavanda opušta mišiće, a kožu hrani te je čini odmornijom. Jednak učinak ima i ulje geranija te kamilice.

Imate li suhu kožu, dovoljno vam je nekoliko kapi eteričnog ulja pačulija. Ono vlaži kožu, masti je, ali ne previše. Suha koža dobiva potrebnu hidrataciju te je odmah ljepša. Nemate li ulje pačulija, možete iskoristiti ulje mrkve. Tog ulja potrebno vam je samo dvije do tri kapi.

Za masnu kožu najbolje je eterično ulje limuna. Možete iskoristiti više kapi, barem desetak. Limun će pomalo osušiti premasnu kožu i tako stvoriti ravnotežu. Osim limuna, sandalovo ulje također je odličan izbor. Ukoliko se odlučite za njegovo korištenje, jedna kap bit će vam sasvim dovoljna.

Čvrsto poklopite posudu, dobro je protresite i ostavite da malo odstoji. Nije je potrebno držati u hladnjaku, može se bez ikakvih problema ohladiti i na sobnoj temperaturi.

Autor: D.Š.  Foto: Poznyakov/Shutterstock