Depresija – najlakši recept za bolje raspoloženje

banana protiv depresije
Banana kao antidepresiv, Foto: Dmitry Fisher/Shutterstock

Prema zadnjim istraživanjima pokazalo se kako je sve više onih koji boluju od depresije. To zapravo i nije toliko iznenađujuće obzirom da su nastupila teška vremena kada svaki dan predstavlja borbu sa teškom ekonomskom situacijom.

Međutim nikako se ne može govoriti o bezizlaznoj situaciji budući da postoje načini kako pobijediti osjećaj beznađa i prije svega ništavnosti. Vjerojatno niste znali koliko koristi donosite svome tijelu ako pojedete bananu.

Naime, banane su izvor energije, vitamina, enzima, saharoze, glukoze i laktoze. Ljekovita svojstva banane su prepoznata u liječenju kardiovaskularnih bolesti i artritisa, te u normalizaciji funkcioniranja živčanog sustava, a samim time i u ublažavanju depresije.

Bananu dakle možete nazvati prirodnim antidepresivom. Tvari koje sadrže banane potiču proizvodnju serotonina – “hormona sreće”, što dovodi do podizanja raspoloženja, odnosno osjećaja zadovoljstva.

U sklopu jednog znanstvenog istraživanja, sudionici su svako jutro trebali pojesti jednu bananu. Banana je trebala biti prvi obrok u danu. Nakon 3 mjeseca, svi sudionici su izgubili na težini bez da su pojačavali fizičke aktivnosti ili reducirali prehranu.

Banana koja se pojede za doručak pospješuje probavu i krvožilni sustav, te štiti tijelo od stresa. Ovo voće sadrži značajne količine tvari poput folne kiseline, magnezija, vitamina A i C, te kalija. Banana za doručak je pametan izbor kako započeti dan, a po svemu sudeći ti dani bi mogli biti sretniji i vedriji nego oni bez banane.

Foto: Dmitry Fisher/Shutterstock