Prehrana nakon treninga

Švaler, Foto: conrado/Shutterstock

Kako bi oporavili mišiće i tijelo, nakon napornog treninga vrlo je važno nahraniti svoje tijelo! Koliko god se savjetuje da se nakon treninga ne jede brza hrana koja može poništiti učinke vježbanja, od sada ju možete početi jesti, ali ne bilo koju. Važno je da pažljivo odaberete koju brzu hranu ćete nakon vježbanja unijeti u organizam.

Opet kod hranjenja brzom hranom imajte na umu, da ona ne smije u potpunosti zamijeniti zdrave obroke te da ju možete priuštiti svome tijelu s vremena na vrijeme.

Zato krenimo, prva brza namirnica koju si možete priuštiti nakon treninga je sladoled! Sladoled je mnogima i najdraža namirnica, a dobar učinak će imati samo dva sata nakon treninga pa ga pokušajte pojesti u tom vremenskom roku. Sladoled će vam pomoći izgraditi mišiće.

Ako vaši treninzi sadrže dizanje utega, onda je za vas idealno i poželjno nakon treninga popiti čokoladno mlijeko. Čokoladno mlijeko sadrži ugljikohidrate i proteine koji su potrebni za oporavak mišića nakon treniranja s utezima.

Pecivo s pekmezom je odličan izbor nakon treninga, koliko god vam se činilo suludo. Pecivo sadrži guste ugljikohidrate, koji pomažu da se mišići nakon treninga oporave. Isto tako pekmez će nakon treninga nahraniti iscrpljene mišiće. Pa nema bolje kombinacije brze hrane od peciva s pekmezom, nakon treninga.

Ako je nakon treninga vaše tijelo u potpunosti premoreno, svakako ga nahranite kombinacijom maslaca od kikirikija i pekmezom. Ova slano slatka kombinacija je izvrsna hrana za premorene mišiće, a možete ju konzumirati tako da ih kombinirate zajedno.

Šarene slatke žitarice, koje su inače namijenjene za djecu, su prepune šećera, ali su idealne za podizanje šećera nakon treninga, posebice iscrpljujućeg treninga. S njima je najbolje rijetko zgriješiti te ne dozvolite da vam pređu u naviku. Ove slatke žitarice nikako ne smiju biti vaš obrok za početak dana pa ih konzumirajte samo nakon treninga.

Autor: A.Z., Foto: Dash/Shutterstock