Feng shui uređenje dječje sobe

feng shui

Feng shui je stari kineski način uređivanja doma, te važnost stavlja na protok energije u domu. Kako bi napravili dječju sobu koja će poticati harmoniju, dobar san i sreću u nastavku vam donosimo nekoliko feng shui savjeta za uređenje dječje sobe.

Vrlo je važno na koje mjesto u sobi ćete postaviti krevet. Krevet trebate postaviti nasuprot ulaznih vrata sobe, te jastuk treba biti na poziciji, tako da dijete kada leži ima pregled na cijelu sobu, posebice na ulazna vrata. Krevet nikada nemojte postavljati pored vrata ili ispod prozora, te nemojte da dijetetu glava bude okrenuta suprotno od vrata, da ne vidi tko ulazi dok leži. Ovako postavljen krevet, omogućiti će djetetu bolji san.

Vrlo je važno i na koju stranu svijeta ćete okrenuti uzglavlje kreveta, pa tako ako želite da se dijete ranije budi, njegov jastuk okrenite na jug ili istok. Ako želite da mirniji, dublji i jači san, jastuk za spavanje okrenite na zapad ili sjever. Najudobnije mjesto za spavanje je jugozapad, dok sjeverozapad previše mentalno ometa dijete.

Kreveti na kat nisu najbolji izbor, jer gornji krevet umanjuje energiju djeteta koje spava na katu. No, ukoliko nemate prostora u sobi, a vaša djeca bi baš željela krevet na kat. možete ga urediti raznim igračkama kojima ćete potaknuti energiju, te podnožje gornjeg kreveta obojati vedom bojom. Isto tako uvijek birajte prirodne materijale za izradu kreveta, pa pazite da krevet ne bude od metala.

Kako bi svom djetetu kreirali, mirnu i ugodnu atmosferu u sobi, zidove bojajte u pastelno plavu ili pastelno rozu nijansu.Nikada nemojte imati prešarene zidove, ili zidove jarkih boja, kako ne bi uznemirili dijete i poremetili mu san.

Kako bi što brže mogli pospremiti sobu nakon igre, pospremajte igračke u kutije sa poklopcima. Prije spavanja obavezno pospremite sobu, jer neuredna soba remeti san djeteta. A od malih nogu učite dijete, da se na kraju dana soba mora pospremiti.

Obavezno uključite dijete u odabir i uređivanje njegove sobe. Neka dijete bira prostor u kojem će najugodnije provodite svoje vrijeme.

Kako dijete ne bi bilo u depresiji, kako ne bi imalo manjak sna i kako ne bi imalo česte promjene raspoloženja, omogućite mu mirno i mračno mjesto za spavanje. Kada dijete spava, ne smije biti svjetlosti, te ne smije biti buka koja mu remeti mir.

Autor: A.Z., Foto: Kurhan/Shutterstock