Pojačajte imunitet uz zdrave namirnice

čaj u šalici
Čaj u šalici, Foto: Photoxpress

Imunitet je naš glavni saveznik u borbi protiv raznih bolesti, njihovih prevencija i  načina liječenja. Neophodan nam je i potreban kako bi mogli normalno funkcionirati u svakodnevnom životu bez da se moramo opterećivati hoćemo li se razboljeti, ili ćemo pored raznih prehlada i gripa proći bez posljedica. Postoje namirnice koje mogu pomoći u cilju pojačanja imuniteta.

Prije nego što uopće nastupi sezona gripe, prehlade i ostalih boleština razmislite o tome kako bi bilo dobro promijeniti način života. Zdrave namirnice poput piletine, ribe, graha te mliječnih proizvoda podrazumijevaju upravo pravilan način ishrane.

Bjelančevine su polazišna točka za bolji imunitet kao i antitijela te bijele krvne stanice koje pronalaze i uništavaju klice i kancerogene stanice. Namirnice bogate bjelančevinama dobar su izvor cinka, željeza te brojnih B vitamina.

Već su svi upoznati s činjenicom kako je riba zdrava, a najviše plava riba. Pokušajte konzumirati srdele koje pored bjelančevina sadrže omega-3 masne kiseline te cink i selen važni za jačanje imuniteta.

Bundevine sjemenke još su jedan saveznik u borbi za bolji i zdraviji život. Bilo bi najbolje kada bi ih mogli popržiti u tavi ili mikrovalnoj pećnici s malo maslinovog ulja. Možete ih osušiti i u običnoj pećnici oko 15 minuta na 200 stupnjeva.

Jogurt je najvažnija namirnica od mliječnih proizvoda koja pomaže održati imunitet na visokoj razini. Jeste li znali kako je oko 70% imunološkog sustava smješteno u našim crijevima? Jogurt djeluje tako da u naš organizam unosi korisne bakterije koje nas čuvaju.

Čaj je tekućina koju ne bismo smjeli izbjegavati. Prema nekim istraživanjima pokazalo se kako čak određene biljke od kojih se čaj radi sprječavaju pojavu raka, ili pomažu u njegovom otklanjanju.

Zeleni čaj je taj koji pomaže u obrani od klica koje mogu uzrokovati prehladu, proljev, hripavac, upalu pluća te karijes. Osim čaja usmjerite se prema voću i povrću duginih boja. Nije teško pogoditi kako se radi o namirnicama koje često vidite na policama, ali ste ponekad lijeni pojesti ih.

Autor. S.Š. Foto: Photoxpress