Kako liječiti suzne oči

stavljanje kapi u oko
Stavljanje kapi u oko, Foto: Wallenrock/Shutterstock

Suzne oči su stanje oka koje predstavlja uporno i pretjerano suzenje očiju. Suzne oči su poremećaj koji podrazumijeva preveliku proizvodnju suza ili upale očiju. Dva osnovna uzroka epiphore su blokirani suzni kanali i prekomjerna proizvodnja suza. Nekoliko posto beba se rađa s nerazvijenim odvodnim suznim kanalima.

Najčešći uzrok suzenja očiju kod odraslih i kod starije djece su blokirani ili suženi suzni kanali. Različita stanja dovode do prekomjerne proizvodnje suza. Najčešće su to određene kemikalije, trihijaza, ektropion, ozljede oka, infektivni ili alergijski konjunktivitis.

Uobičajeni uzroci suznih očiju su upala kapaka, blokirane suznice, prehlada, suhe oči, strano tijelo u oku, peludna groznica, urasla trepavica, konjuktivitis i trahom. Epiphora je prilično jednostavna za dijagnozu. Oftalmolog će izvršiti kompletan pregled i detaljno ispitati oko pacijenta.

Suzne oči se mogu javiti u bilo kojoj starosnoj dobi. Najčešće se javlja kod beba starosti do godinu dana i kod odraslih starijih od 60 godina. U većini slučajeva epiphora se učinkovito liječi.

Opcije liječenja ovise od uzroka i težine poremećaja. U lakšim slučajevima liječnik može preporučiti samo praćenje stanja. U slučaju da je suzenje očiju izazvano virusnim konjuktivitisom liječnik može prepisati mirovanje tjedan dana do smirivanja konjuktivitisa i da problem riješi bez antibiotika.

U slučaju da je alergijski konjunktivitis uzrok pacijentu može biti propisan antihistaminik, koji je učinkovit u liječenju upale izazvane alergenima.

Ukoliko je uzrok iritacije strano tijelo u oku ili urasla trepavica, oftalmolog će ga ukloniti na pregledu. Ako je kapak okrenut prema van, jedino rješenje je njegova operacija.

U slučaju blokiranih suznih kanala može biti potrebna kirurška intervencija. Liječnik može koristiti sondu u slučaju da su odvodni kanali u unutrašnjosti oka suženi.

Autor: Jelena Đuriček  Foto: Wallenrock/Shutterstock