Protuupalna dijeta

povrće

Protuupalna dijeta nastala je kao prehrana kojom ćemo postići ravnotežu psihičkog i fizičkog zdravlja, spriječiti upale u organizmu koje dovode to raznih oštećenja stanica i bolesti. Ona se ne temelji na skidanju suvišnih kilograma već joj je cilj postići zdravlje i vitalnost kojima ćemo poboljšati životni standard.

Protuupalnom dijetom unosimo u tijelo od 2000 do 3000 kalorija svaki dan ovisno radi li se o muškom ili ženskom spolu. Začetnik ove dijete je doktor Andrew Weil.

Cilj joj je smanjiti kronične upale u tijelu koje su povezane s uzrocima raznih oblika raka i starenja. Uz ovu prehranu postići ćete općenito idealno stanje organizma. Ona će vam nakon nekog vremena biti stil života, a uz kovaj način prehrane osjećat ćete se bolje i poletnije.

S obzirom na građu tijela, spol i dob unosimo u tijelo od 2000 do 3000 kalorija dnevno. Omjer hranjivih tvari trebao bi biti takav da tijelu osiguramo 20-30 % proteina, 30% masti i 40-50 % ugljikohidrata. Svaki obrok bi trebao imati dozu svih ovih nutrijenata.

Ne postoji detaljan jelovnik, ali morate pripaziti kod konzumiranja namirnica.

Bitan je unos omega 3 masnih kiselina putem orašastih plodova, raznim vrstama riba ili lanenim uljem te mnogo voća i povrća. Baza neka vam bude maslinovo ulje. Konzumirajte mnogo proteina biljnog podrijetla i mesa peradi, a izbjegavajte crveno meso i mliječne proizvode. Koristite sve vrste ljekovitih začina, a povremeno možete uživati i u tamnoj čokoladi s udjelom kakaa koji je viši od 80 %. Izbjegavajte proizvode od rafiniranih ugljikohidrata, zamijeniti bijelu tjesteninu i rižu, integralnom rižim i kvinojom i bulgurom. Pijte puno tekućine.

Neka vam se prehrana bazira na što više povrća i voća kojima ćete unijeti bitna vlakna u organizam. Posebno je važno bobičasto voće. Izbjegavajte mlijeko, a kalcij nadoknadite konzumiranjem zelenog lisnatog povrća, tofua, graha, leće, brokule, cvjetače, sojinog, bademovog i zobenog mlijeka. Pijte svježe iscijeđene voćne sokove.

Također, bitna je i fizička aktivnost. Dr. Weil preporučuje duge šetnje i vježbanje joge. Koristite i dodatke prehrani kao što su vitamin C i E i selen.

Prednosti ove dijete je što vam ona mijenja stil života. Slična je mediteranskoj prehrani koja je poznata zbog velikog učinka na zdravlje. Prehrana je uravnotežena bez odricanja i dijeta. Ovakav način prehrane može poslužiti kao izvrsna motivacija, a s vremenom ćete postići i optimalnu tjelesnu težinu.

Autor: M.L., Foto: Stokkete/Shutterstock