Pirjane mahunarke i tikve

zelene mahune varivo

U svoju prehranu bi trebali što češće ubaciti konzumiranje mahunarki i tikvi koje se pripremaju na puno načina. Mahunarke su izvor vlakana, proteina i vitamina, dok su tikve bogate bjelančevinama, ugljikohidratima i mastima.

Jestive tikve

Izrežu se/izribaju na trenici, posole, odstoje jedan sat, zatim se malo izgnječe, stave na brašno prženo na masti, doda se brašno, kim i ocat, zaliju se sa malo juhe i pirjaju. Na mađarski način, šećer se prije brašna prži da dobije svijetlo smeđu boju, a na kraju se dodaje kiselo vrhnje.

Grah – “treskavac” oljušti se, stavi u osoljenu vodu i čim voda zakuha, procijedi u hladni maslac, zatim u vrući, začini paprom i odmah posluži.

Mahune od graška i žute mahune

Kad odrežemo vrhove i izvučemo vlakna, kuhamo cijele mahune u slanoj vodi, procijedimo i stavimo na maslac u posudu, prethodno na maslacu pržimo peršun i zažutimo mrvice, posipamo i odmah poslužujemo.

Mahune od graška i žute mahune sa sirom

Stavimo gore navedene mahune na vrući maslac. Posipamo ih paprom i parmezanom, i tresemo dok se maslac ne otopi.

Jestive tikve

Ranu englesku tikvu sa crvenkastim mesom otkinemo kad je zrela, ali ne prezrela, izrežemo je na komadiće duljine i debljine prsta, kuhamo ih u slanoj vodi da ne budu previše mekane, te preko njih posipamo mrvice pržene na vrućem maslacu. Poslužimo ih uz salamu, ili ih još pirjamo s kiselim vrhnjem i poslužimo uz pečenu govedinu.

Mahunarke posipane brašnom ili mrvicama (“abšmalcane”)

Kuhamo ih dok ne omekšaju. Grašak procijedimo, istresemo u zdjelu, polijemo vrućim maslacem ili dodamo prženi luk ili masne čvarke preko mrvica. Uz to poslužimo usoljeno ili dimljeno meso (svinjetinu), jezik ili pečene kobasice. Grah začinimo kao i grašak; ili se u posudu stavi komad maslaca, sitno isjeckan peršun, sol, papar, malo octa, na to dodamo vrući grah, sve zajedno stavimo na vatru dok se maslac ne rastopi i odmah poslužujemo. Leću procijedimo, stavimo preko nje komad maslaca, sitno isjeckan peršun, vlašac, sol, papar i pirjamo četvrt sata uz stalno protresanje.

Zapržene mahunarke

Grašak se kuha dok ne omekša, te se zajedno sa malo vode u kojoj je kuhan stavi na svijetlu zapršku. Grah stavimo na svijetlu zapršku s peršunom ili na žutu zapršku s lukom i octom. Leću stavimo na žutu zapršku s prženim lukom, malo octa i majčine dušice, zalijemo juhom u kojoj se kuhala ili umiješamo krompir izrezan na kockice.

Foto: a9photo/Shutterstock