Pirjani krastavci

svježi krastavci

Krastavce možete pripremiti na više načina osim na salatu ili ih kiseliti. Izdvojili smo tri recepta koji će kod nekih možda izazvati oduševljenje. Pripremiti ih možete u vrhnju, sa slaninom ili u umaku koji se poslužuju uz razne vrste mesa.

Krastavci u vrhnju

Krastavci izrezani na tanke kriške pirjaju se na maslacu ili svinjskoj masti, nakon toga pobrašne, a kada brašno dobije svijetlo smeđu boju, zakuha se sa juhom, octom, te kiselim vrhnjem. Osim sa solju, začinimo ih i paprom ili sa malo češnjaka.

Krastavci sa slaninom

Zagrijemo slaninu izrezanu na kockice, na njoj pržimo brašno, dodamo usoljene krastavce i ocat i pirjamo ih dok ne omekšaju. Zatim dodamo juhe koliko je potrebno i neposredno prije posluživanja kuhane krumpire i zrezane na listiće i popaprimo.

Krastavci za gamiranje se ogule, uzdužno izrežu na četiri dijela, koji se izrežu na komade debljine palca i malo zaoble, pirjaju se s maslacem, šećerom i soli, te bijelim paprom, a kad dobiju malo boje, zakuhaju se sa octom i malo umaka. Poslužuju se uz svinjetinu, juneće pečenje i sl.

Foto: rosym/Freeimages