Obična breza

breza

Obična breza ili latinski Betula pendula Betulaceae je listopadno stablo koje raste na otvorenim mjestima, u svijetlim šumama ili šumama gdje obiluje sjena, a uzgaja se i u parkovima kao ukrasno drvo i u mnogim vrtovima. Najčešći naziv koji se od davnina primjenjuje je “žalosna breza” zbog njenih visećih grana.

Ljekovitost breze je šarolika, osim što listovi obične breze u sebi sadrže flavonoide, a koji imaju protuupalna i dijuretična svojstva i kora sadrži još fenolne kiseline, te vitamin C i metil salicilat. Smatra se da je list breze jedan od jačih diuretika, jer pospješuje 5-6 puta više mokrenja nego ostale biljke koje u sebi sadrže diuretička svojstva.

List u obliku čajnog oparka (znači ne prokuhavati, samo obariti listove) liječi infekcije mokraćnih puteva, bolesti jetre i žuči, pomaže kod problema s prostatom, zglobovima, nadalje pomaže kod povećanog ispadanja kose, kod crijevnih nametnika, kod problema s kožom, protiv celulita, raznih prehlada i groznice, pročišćava krv i tkiva iz kojih se izbacuje višak vode, a zahvaljujući protuupalnom djelovanju, obična se breza upotrebljava u liječenju reumatskih bolova, gihta, otečenih nogu i zglobova, a upotrebom masti u kojoj ima obične breze može smiriti ekceme i psorijazu.

Također se vjeruje da namočenom korom koju mijenjamo svaki dan, možemo odstraniti bradavice, a također se došlo do rezultata gdje obična breza ima učinkovito antivirusno djelovanje u slučajevima HIV-a. Kod kožnih bolesti kao što su perut, svrab, masno vlasište, lišajevi, te kožne nečistoće, preporučuje se kupka od lišća.

Opće je poznato da breza u sebi sadrži veliku količinu soka, a njega ćemo dobiti tako da se probuši drvo stare breze nikako mlade i pusti kapati u plastičnu vrećicu ili staklenu posudu u proljeće i ako smo naišli na staro stablo, možemo očekivati i do 3 litre brezinog soka.

Pijenjem svakog jutra na tašte jednu čašu ovog ljekovitog soka, možemo očekivati da će nam tijelo početi s procesom čišćenja, regeneracije, jednom riječju prirodne infuzije. Tako ćemo očistiti jetru, bubrege, pojačati metabolizam, očistiti krv, izbaciti otrovne tvari ako postoje u organizmu.

Preporučena doza je 2 x 1,5 decilitra ujutro za buđenje organizma, ili navečer za čišćenje organizma, a ako ga ohladite bit će ukusniji za konzumaciju.

Autor: J.N., Foto: Quadell/Wikimedia