Najbolji recepti za zimnicu

ukuhavanje voca

Prije nego nam je sve postalo dostupno na policama trgovine, mogli ste se uputiti u podrum ili smočnicu svoje bake i razgledavati po njenim uredno složenim policama šarene tegle s ukuhanim voćem i povrćem.

Ukuhavanje nije jako stara metoda spremanja hrane, postoji otprilike 100 godina. Do danas je takav postupak sterilizacije jedini način, osim zamrzavanja, kojim proizvodi iz vrta mogu sačuvati svoj izgled i aromu.

S ukuhavanjem voća i povrća se počinje u rano ljeto i početak jeseni, odnosno čim stignu prvi plodovi iz vrta. Sezonu ukuhavanja otvaraju rane trešnje, a nakon toga dolazi ostalo koštuničavo voće i na kraju sitno voće. Kada ukuhavate, morate voditi računa da stavljate samo svježe i neoštećene plodove. Ako nemate pribor za ukuhavanje, možete ga nabaviti u specijaliziranim trgovinama.

Prije nego počnete ukuhavati voće, morate sve dobro pripremiti. Aparate, staklenke i poklopce dobro operite u vrućoj vodi i osušite, najbolje u pećnici. Prije uporabe, lijepo sve složite na veliku čistu krpu. Sterilizaciju možete napraviti u pećnicu, velikom loncu ili ako imate poseban aparat za steriliziranje.

Ovdje ćete vidjeti jedan osnovni recept za ukuhavanje kruški, no možete ga koristiti i za drugo voće. Količina šećera koju ćete staviti ovisi o slatkoći ploda, a o kvaliteti ploda ovisi koliko ćete dugo ukuhavati.

Potrebno vam je 2 kg aromatičnih krušaka, tri do četiri litre vode i od 200 do 500 grama šećera.

Kruške operite, osušite, podijelite ih na pola i odstranite im jezgru. No prije pripremite staklenke. Zakuhajte vodu i potopite na kratko kruške u nju, a potom ih vrlo kratko potopite u hladnu vodu pa iscijedite. Naslažite kruške u staklenku tako da budu dva cm ispod ruba. Zakuhajte dvije litre vode u loncu, tome dodajte šećer. Sve kuhajte otprilike pet minuta i prelijte tekućinom voće tako da potopite svaki plod.

Bitno je da rub staklenki bude čist, tako da ih prije zatvaranja još prebrišite čistom krpom. Staklenku čvrsto zatvorite i sterilizirajte ju 25 minuta.

Autor: S. G., Foto: Lyulka/Shutterstock