Prirodno konzerviranje zimnice

zimnica u soli

Sol ima važnu ulogu kada je u pitanju čuvanje namirnica jer sprječava rad mikroorganizama tako da voće, povrće i meso može dugo stajati nepokvareno ako ih tretiramo sa soli.

Osim toga, ako konzerviramo pomoću soli možemo dobiti pikantnu zdravu zimnicu koja ne uništava hranjiva svojstva povrća. Danas sve manje sami spremamo zimnice jer nam se na policama trgovine nude već gotovi proizvodi. No, onaj koji je probao domaću zimnicu i onu iz trgovine, znat će prepoznati kvalitetu domaće spremljene zimnice.

Domaću zimnicu možete spremiti po svojem ukusu, a i dobar je osjećaj kad znate što se nalazi unutar vaše staklenke.

Stavljanjem soli ili salamurenjem sprječavate stvaranje plijesni i bakterija koje dovode do truleži. Ako stavite manje soli u povrće, to će izazvati rad mliječnih kiselih bakterija, ali takvo vrenje će nastati samo ako je hermetički zatvoreno, primjerice kod kiselog zelja.

Sve što kiselite mora biti potpuno potopljeno i dobro hermetički zatvoreno kako ne bi došlo do kvarenja. U posudu u kojoj se kiseli kupus se nekad znao stavljati veliki teški kamen kako bi bolje potopilo kupus u tekućinu.

Za kiseljenje je najbolja neobrađena keramika, a danas se mogu u većini trgovina nabaviti posebne tegle za pripremu zimnice.

Usoljavanje mahuna

Mahune samo stišćite drvenom kuhačom i drvenim pomagalom za nabijanje

Za ovaj postupak potrebno vam je 1,5 kg mladih mahuna i pola kile soli.

Mahune trebate očistiti, oprati i osušiti. Nakon toga ih trebate isjeći na duge komade oko 2,5 cm. U loncu naizmjenično slažite krenuvši od soli, otprilike 1,5 cm pa onda složite red mahuni otprilike 2,5 cm. Svako toliko sve dobro stisnite. Posljednji red neka vam bude sol. Na vrh stavite tanjurić koji ste okrenuli naopačke kako bi mahune ostale ispod soli. Lonac prekrijte krpom i ostavite da odstoji 24 sata. Ako se ne stvori sok dolijte slane vode. Ovo čuvajte na temperaturi od 3 do 4 Celzijeva stupnja.

Autor: S. G., Foto: HandmadePicture/Shutterstock