Maternica – glavni ženski organ

maternica

Maternica je vjerojatno organ koji najjače obilježava žene. Život nas neprestano podsjeća na taj važni dio našeg tijela, od prve mjesečnice preko trudnoće do menopauze. Maternica je zapravo nevjerojatno dinamičan organ koji se može proširiti toliko da udomi potpuno razvijenu bebu prije porođaja, a zatim se ponovo smanjuje na veličinu kruške.

Tijekom mjesečnog ciklusa dva krajnja unutrašnja sloja maternice prolaze kroz brojne promjene. U tjednima prije mjesečnice razina estrogena u krvi raste (što omogućuju jajnici), a sluznica maternice (endometrij) i sloj mišića maternice odebljat će i narasti. Najdeblji su i najprokrvljeniji neposredno nakon ovulacije jer se spremaju za hranjenje i razvoj zametka.

Ne bude li oplodnje, razina estrogena i progesterona u krvi počinje opadati, a taj sloj krvi i tkiva maternice ljušti se i za mjesečnice izlazi iz tijela kroz grlić maternice i rodnicu.

Nažalost, poput svakog profinjenog stroja, i maternica može nepravilno raditi. Jedan su od problema benigne izrasline zvane fibroidi koje mogu uzrokovati bol i krvarenje. Endometrioza je pojava kad se tkivo koje čini sluznicu maternice stvara izvan nje.

Možete i nepredviđeno krvariti ili vam se maternica može spustiti niže od svog uobičajenog položaja i izazvati bol i osjetljivost (to stanje zovemo prolapsom maternice ili spuštenom maternicom).

U mnogim slučajevima operativni je zahvat moguće izbjeći, a prirodni je pristup vrlo učinkovit za liječenje problema s maternicom. Poput ostalih organa na tijelu i vaša maternica ovisi o kvalitetnoj hrani i hormonskoj ravnoteži, koje su ključne za njezin pravilan rad i zdravlje stanica.

Čak i nemate li problema nastojte se brinuti o zdravlju maternice. Pijte biljne lijekove, na primjer, malinov list i verem, koji održavaju tonus maternice. Također je dobro uzimati bilje i dodatke prehrani koji blagotvorno utječu na hormone. Konopiljka, sikavica i maslačak izvrsno uravnotežuju hormone baš kao i vitamin B i omega-3 masne kiseline.

Smanjite unos kofeina u tijelo i klonite se mliječnih proizvoda i crvenog mesa te druge hrane koja pogoduje stvaranju sluzi. Takva hrana uzrokuje nagomilavanje tkiva i ometa čišćenje maternice. Alkohol također negativno utječe na maternicu jer može pogodovati upalama i ometa jetra u uklanjanju estrogena iz tijela.

Nastojte upoznati vlastito tijelo i osluškujte signale koje vam šalje. Maternica je ključan dio mjesečnog ciklusa i okosnica plodnosti. Naučite što za vas znači normalan ciklus. Bude li potrebno, vodite i dnevnik ciklusa u koji ćete pisati detalje, npr. količinu krvarenja. Uočite li neobične menstrualne bolove, odmah o tome obavijestite liječnika.

Autor: S.G., Foto: SvetlanaFedoseyeva/Shutterstock