Kako ukloniti miris iz ormara? 15 savjeta

Zanima vas kako ukloniti miris iz ormara? Znamo zašto. Zamislite trenutak kada otvorite svoj ormar i umjesto mirisa stare odjeće, dočeka vas svježi miris proljetnog jutra. Ah, to je osjećaj koji nas ispunjava energijom i zadovoljstvom!

Vaš ormar ne mora biti tajni skrovište nepoželjnih mirisa; naprotiv, može postati oaza svježine i inspiracije. U ovom članku otkrit ćemo vam kako postići upravo to – kako osvježiti ormar i stvoriti prostor u kojem se svaki komad odjeće osjeća dobrodošlim. 

kako ukloniti miris iz ormara
FOTO: SHUTTERSTOCK

15 savjeta kako ukloniti miris iz ormara

1. Redovito prozračivanje

Svaki ormar, bez obzira na svoju veličinu ili sadržaj, može postati svjedokom borbe protiv mirisa vlage i ustajalosti. No, postoji jednostavan i učinkovit način da se održi svježina u vašem omiljenom prostoru za odjeću, a to je – redovito prozračivanje. 

Najbolji način kako ukloniti miris iz ormara je da otvorite vrata ormara barem jednom tjedno kako biste osigurali cirkulaciju zraka. Redovito prozračivanje ormara ima nekoliko ključnih koristi. Prvo, omogućuje cirkulaciju zraka unutar ormara. Otvarate li vrata ormara, dopuštate svježem zraku da uđe, obnavljajući okoliš unutar ormara i eliminirajući ustajali zrak.

Drugo, prozračivanje uklanja ustajali zrak. Ustajali zrak je čest problem u zatvorenim prostorima, osobito u ormarićima u kojima se odjeća često čuva zatvorena dulje vremena. 

Treće, prozračivanje može pomoći u sušenju vlage. Ako vaš ormar dolazi u kontakt s vlagom, na primjer, ako je prostorija u kojoj se nalazi sklona vlažnosti, prozračivanje će pomoći u isušivanju unutrašnjosti ormara. Vlaga može uzrokovati razvoj plijesni i neugodnih mirisa, pa je važno održavati suhu unutrašnjost ormara.

2. Upotreba aktivnog ugljena

Aktivni ugljen, često zanemaren u svijetu čišćenja i osvježavanja prostora, može stvoriti čuda u vašem ormaru i odličan je način kako ukloniti miris iz ormara, ali i kako ukloniti miris plijesni iz ormara. Općenito je dobra opcija koristiti prirodna sredstva za čišćenje.

Upotreba aktivnog ugljena je prilično jednostavna, ali rezultati su impresivni. Sve što trebate učiniti je staviti vrećice s aktivnim ugljenom u ormar. 

Aktivni ugljen ima sposobnost apsorbiranja različitih mirisa i neutralizacije njihovih učinaka. Dakle, kad vrećice s aktivnim ugljenom preuzmu svoj posao, mirisi odjeće, vlage ili bilo koje druge neugodnosti nemaju šanse.

Ključna prednost aktivnog ugljena je njegova prirodna apsorpcijska moć. Ne samo da će ukloniti mirise, već će ih i zadržati daleko od vaše odjeće. Nema potrebe za kemijskim mirisima ili osvježivačima zraka koji maskiraju mirise; aktivni ugljen radi svoj posao bez ikakvih dodatnih supstanci.

Dakle, kako aktivni ugljen apsorbira nepoželjne mirise u vašem ormaru? Zapravo, to je rezultat mikroskopskih pora u strukturi aktivnog ugljena. Te pore djeluju kao mali spremnici za mirise, privlačeći molekule mirisa i zadržavajući ih. Na taj način, aktivni ugljen čisti zrak u ormaru, čineći ga svježim i ugodnim. Ovo je jednostavan i ekološki prihvatljiv način održavanja svježine u svom ormaru. 

Nakon nekoliko mjeseci korištenja, možete vrećice s aktivnim ugljenom jednostavno iznijeti na svježi zrak kako bi se “napunile” i ponovno koristile.

3. Soda bikarbona

Upotreba sode bikarbone u svrhu uklanjanja mirisa iz ormara jednostavna je i iznimno učinkovita. Sve što trebate učiniti je postaviti posude s sodom bikarbonom unutar ormara. Soda bikarbona djeluje kao prirodni upijač mirisa, privlačeći i zadržavajući molekule mirisa, čime osvježava prostor i čini ga ugodnijim za pohranu odjeće.

Bilo da se radi o mirisu vlage, ustajalosti ili bilo kojem drugom neugodnom mirisu, soda bikarbona će ih učinkovito eliminirati. Uz to, soda bikarbona je siguran i neškodljiv proizvod za korištenje u vašem ormaru, bez kemikalija ili štetnih tvari.

Kako ukloniti miris iz ormara uz pomoć sode? Ona ima sposobnost neutralizacije kiselih mirisa, čime ih čini manje intenzivnima i manje primjetnima. Kao rezultat toga, mirisi ne samo da se maskiraju, već se potpuno uklanjaju.

miris odjeće
FOTO: SHUTTERSTOCK

Potrebno je redovito mijenjati posude s sodom bikarbonom kako bi održali njenu učinkovitost. Soda bikarbona će s vremenom postati zasićena mirisima koje je apsorbirala, pa je preporučljivo zamijeniti je svaka 2-3 mjeseca, a možete i češće s obzirom na to da je riječ o financijski povoljnoj investiciji.

Soda bikarbona je odličan borac protiv vlage, a samim time pruža izvrstan način kako ukloniti miris plijesni iz ormara. 

4. Kava u zrnu

Kava – mirisna jutarnja čarolija koja nas budi i pokreće svakog dana. No, jeste li znali da kava može poslužiti i kao tajni sastojak za održavanje svježine u vašem ormaru? 

Upotreba kave u zrnu za osvježavanje ormara prilično je jednostavna. Sve što trebate učiniti je staviti nekoliko zrna kave u tkaninu, poput pamučne vrećice ili gaze, i objesiti je u ormar. Kava će polako oslobađati svoj prepoznatljivi miris, apsorbirajući istovremeno sve nepoželjne mirise iz okoline.

Zašto kava u zrnu? Tajna leži u aromi kave koja ima sposobnost prekrivanja i neutralizacije drugih mirisa. Kava je prirodni upijač mirisa i ima sposobnost zamagljivanja drugih neugodnih mirisa. 

Osim svog učinka na mirise, kava u zrnu donosi i prirodan, ugodan miris koji mnogi vole. To znači da će vaš ormar zamirisati kao svježe pripremljeni espresso, a vaša odjeća će zadržati blagi miris kave, što je često ugodno iznenađenje.

Zašto biste koristili umjetne mirise ili osvježivače zraka koji maskiraju mirise, kada možete koristiti prirodni i ekološki prihvatljiv izbor poput kave? Kava u zrnu ne samo da čini vaš ormar ugodnijim za vašu odjeću, već donosi i dašak svježine i prirode u vaš dom.

Dakle, sljedeći put kada se budete pripremali za svoju jutarnju kavu, razmislite o tome kako ona može postati tajni sastojak za održavanje svježine u vašem ormaru. 

5. Mirisne vrećice

Korištenje mirisnih vrećica za osvježavanje ormara je jednostavno i učinkovito. Sve što trebate učiniti je postaviti mirisne vrećice unutar ormara, a one će polako oslobađati svoju aromu, dodajući ugodan miris prostoru i odjeći.

Najveća prednost mirisnih vrećica leži u njihovoj raznolikosti aroma. Možete odabrati miris koji vam najviše odgovara i koji će stvoriti željeni ugođaj u vašem ormaru. Bilo da volite miris lavande za opuštanje, citrusa za osvježenje ili vanilije za toplu ugodnost, mirisne vrećice dolaze u raznim aromama koje će ispuniti vaš ormar posebnim mirisima.

Osim svog mirisnog učinka, mirisne vrećice često imaju i apsorbirajuća svojstva, što znači da mogu pomoći u apsorbiranju vlage i uklanjanju nepoželjnih mirisa iz ormara.

Nemojte zaboraviti da je mirisne vrećice potrebno povremeno mijenjati kako bi zadržale svoj mirisni učinak. To je jednostavno jer većina mirisnih vrećica dolazi s uputama o trajanju mirisa i preporukama za zamjenu.

vrećice lavande
FOTO: SHUTTERSTOCK

Osim svih praktičnih prednosti, mirisne vrećice dodaju dašak osobnosti i stila vašem ormaru. One čine vaš ormar ne samo svježim, već i osobnim prostorom koji odražava vaše preferencije i aromatični identitet stoga su odličan način kako ukloniti miris iz ormara.

6. Svježi agrumi

Svježi agrumi, poput limuna i naranči, ne samo da su ukusni u kulinarskim kreacijama, već mogu poslužiti i kao tajni sastojak za osvježavanje vašeg ormara. 

Korištenje kore svježih agruma za osvježavanje ormara je jednostavno i ekološki prihvatljivo. Sve što trebate učiniti je staviti koru limuna, naranče ili drugih citrusa unutar ormara. Citrusi će postupno otpuštati svoj prirodni miris, čineći vaš ormar svježim i ugodnim.

Miris svježih agruma ima stimulirajući učinak na osjetila. Oni osvježavaju prostor i čine ga ugodnijim za boravak. Osim toga, citrusi su prirodni dezinficijensi i imaju antibakterijska svojstva, što znači da će pomoći u održavanju ormara čistim i higijenskim.

Kako citrusi djeluju? Esencijalna ulja prisutna u kori agruma otpuštaju karakterističan miris. Ta ulja imaju sposobnost zamagljivanja i neutralizacije drugih mirisa, čime osvježavaju prostor i čine ga ugodnijim.

Budite svjesni da je potrebno povremeno zamijeniti koru agruma kako bi se održala svježina mirisa. Kora citrusa će s vremenom izgubiti svoju aromu, pa je preporučljivo zamijeniti je svaka 2-3 tjedna.

7. Mirisi sapuna

Za sve one koji žele znati kako ukloniti miris iz ormara, a žele to raditi na najjednostavniji mogući način korištenje mirisnih sapuna je odličan izbor. Sve što trebate učiniti je staviti mirisne sapune unutar ormara, a oni će postupno oslobađati svoj karakterističan miris, dodajući ugodan miris prostoru i odjeći.

Ključna prednost mirisnih sapuna leži u njihovoj nježnosti i prirodnim mirisima koji su često povezani s čistoćom. Miris sapuna donosi osjećaj svježine i udobnosti u vaš ormar, stvarajući mirisno okruženje koje podsjeća na čisto opranu odjeću.

Osim svog mirisnog učinka, mirisni sapuni su siguran izbor za osvježavanje ormara. Ne sadrže kemikalije ili štetne tvari, čineći ih prirodnim izborom za održavanje svježine u vašem ormaru.

Važno je napomenuti da se preporučuje mijenjati mirisne sapune kada izgube svoj miris ili svježinu. To je jednostavno jer mirisne sapune možete zamijeniti novim sapunima prema svojim preferencijama.

Osim svih praktičnih prednosti, mirisni sapuni dodaju dašak nostalgije i udobnosti vašem ormaru. Oni čine vaš ormar ne samo svježim, već i mjestom gdje ćete se osjećati kao kod kuće.

8. Eterična ulja

Korištenje eteričnih ulja za osvježavanje ormara je jednostavno i prilagodljivo vašim preferencijama. Sve što trebate učiniti je dodati nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja na pamučnu kuglicu, vatu ili tkaninu, te je staviti unutar ormara. Eterična ulja će postupno otpuštati svoje prirodne mirise, stvarajući ugodno mirisno okruženje.

Eterična ulja su dobar izbor jer su prirodna, čista esencija biljaka koja donosi bogatstvo mirisa iz prirode. Svako eterično ulje ima svoj karakterističan miris i svojstva, što vam omogućuje da prilagodite miris svom ormaru prema vlastitim željama. Bilo da preferirate miris lavande za opuštanje, mente za osvježenje ili citrusa za energiju, eterična ulja dolaze u raznim mirisima koji će ispuniti vaš ormar posebnim aromama.

Osim svog mirisnog učinka, eterična ulja često imaju i terapeutska svojstva. Primjerice, lavanda može opustiti um, dok eukaliptus može pomoći u disanju. Ovo znači da eterična ulja ne samo da osvježavaju ormar, već mogu imati pozitivan utjecaj i na vaše raspoloženje i blagostanje.

Svako malo dodajte nove kapi eteričnog ulja kako bi se održala svježina mirisa. Također, možete eksperimentirati s različitim mirisima kako biste pronašli onaj koji vam najbolje odgovara.

9. Sunčeva svjetlost

Najjeftiniji način kako ukloniti miris iz ormara svakako je korištenje Sunčeve svjetlosti. Sve što trebate učiniti je povremeno iznijeti odjeću na sunce, bilo na terasu, balkonu ili čak kroz prozor. Sunčeva svjetlost će postupno obnoviti i osvježiti tkanine, čineći ih svježim i prirodno čistim.

Sunčeva svjetlost ima nevjerojatan učinak na tkanine. UV zračenje iz Sunca ima antibakterijska svojstva i može ubiti mikrobe i bakterije prisutne na odjeći, što je posebno korisno ako ste nosili odjeću neko vrijeme. Osim toga, Sunce ima sposobnost izbjeljivanja tkanina, čineći ih svjetlijim i svježijim.

Nemojte smetnuti s uma da izlaganje odjeće na Sunce treba biti kratkotrajno i ne prejako. Prekomjerno izlaganje suncu može izblijediti boje ili oštetiti tkaninu. Stoga je preporučljivo povremeno iznositi odjeću na Sunce, naročito nakon što ste je nosili ili ako je dugo bila pohranjena u ormaru.

10. Koristite vrećice za dezinfekciju

Korištenje vrećica za dezinfekciju je jednostavno i praktično. Sve što trebate učiniti je postaviti vrećice unutar ormara, a one će postupno otpuštati svoje aktivne tvari koje eliminiraju mirise i bakterije. Aktivne tvari, poput silike, imaju sposobnost apsorbiranja mirisa i vlage, čineći ih učinkovitim saveznicima u borbi protiv neželjenih mirisa.

Vrećice za dezinfekciju su dizajnirane da čiste zrak od štetnih tvari i mirisa. Aktivne tvari unutar vrećica djeluju kao mali čistači zraka, apsorbirajući mirise i vlagu iz okoline. To znači da će vrećice ne samo ukloniti mirise iz vaše odjeće, već će i održavati vaš ormar čistim i suhim.

dezinficiranje površina
FOTO: SHUTTERSTOCK

Aktivne tvari unutar vrećica privlače i zadržavaju mirise i vlagu, čime osiguravaju svježinu okoline. Ove vrećice su siguran i ekološki prihvatljiv način održavanja svježine u vašem ormaru.

Važno je napomenuti da je potrebno povremeno zamijeniti vrećice kako bi se održala njihova učinkovitost. Kada primijetite da vrećica više ne obavlja svoj posao, zamijenite je novom vrećicom za dezinfekciju.

11. Izbjegavajte pretjerano punjenje ormara

Ormar koji nije pretrpan, već pažljivo organiziran s dovoljno prostora između odjeće, može postati ključ za održavanje svježine vaše odjeće. Zamislite prostrani ormar u kojem svaka odjevna stavka ima dovoljno zračnog prostora oko sebe, omogućujući cirkulaciju svježeg zraka. To nije samo organizacija, već i recept za svježinu koju možete postići.

Izbjegavanje pretjerano punjenog ormara je jednostavno i praktično. Sve što trebate učiniti je pažljivo odabrati odjeću koju često nosite i izbjegavati pretrpavanje ormara nepotrebnim stvarima. Manje gusto punjenje omogućava bolju cirkulaciju zraka unutar ormara, čime se smanjuje vjerojatnost zadržavanja neželjenih mirisa.

Ormar koji nije pretrpan omogućava svakoj odjevnoj stavci da “diše”. Gusto punjen ormara može rezultirati zadržavanjem mirisa jer odjeća nema dovoljno prostora za cirkulaciju zraka. Osim toga, pretrpan ormar često dovodi do toga da se odjeća stisne i zgužva, što također može uzrokovati mirise.

12. Redovito čišćenje ormara

Redovito čišćenje ormara je jednostavno i praktično i najjednostavniji način kako ukloniti miris iz ormara. Sve što trebate učiniti je povremeno izvaditi svu odjeću iz ormara, očistiti unutrašnjost od prašine i prljavštine te vratiti odjeću na svoje mjesto. Ovo je osnovna higijenska praksa koja osigurava čistoću okoline u kojoj se čuva vaša odjeća.

Ormari su često skladišta prašine i nečistoće koja se nakupljaju tijekom vremena. Ova nečistoća može uzrokovati neugodne mirise i oštetiti odjeću. 

Temeljito brisanje unutrašnjosti ormara uklanja prašinu i prljavštinu koja se nakupila na površinama i policama. Ovo čisti okoliš u kojem se čuva odjeća, čime se sprječava prijenos neželjenih mirisa i održava svježina.

Važno je napomenuti da je potrebno redovito provoditi ovu praksu kako biste čuvali čistoću ormara. Preporučuje se čišćenje ormara barem nekoliko puta godišnje ili prema potrebi.

Osim svih praktičnih prednosti, redovito čišćenje ormara donosi osjećaj čistoće i svježine koji će se osjetiti svaki put kad otvorite vrata ormara. Dakle, najbolji način kako osvježiti ormar je biti redovan u čišćenju.

13. Koristite mirisne vješalice

Korištenje mirisnih vješalica je vrlo praktično rješenje ako se pitate kako osvježiti ormar. Sve što trebate učiniti je objesiti ove vješalice u svoj ormar i dopustiti im da odrade svoj čarobni posao. Mirisne vješalice dolaze u raznim mirisima, pa možete odabrati onaj koji vam najviše odgovara i stvoriti osobni mirisni pečat u svom ormaru.

Zašto baš mirisne vješalice? Mirisne vješalice oslobađaju ugodne arome koje će osvježiti okoliš u ormaru. Osim što dodaju svježinu, one također mogu neutralizirati neželjene mirise koji se zadržavaju u odjeći.

Mirisne vješalice sadrže male kuglice ili vrećice napunjene aromatiziranim materijalima. Kada se objese u ormar, ove kuglice ili vrećice polako isijavaju miris, čineći okruženje u ormaru ugodnijim i svježijim. Osim toga, neki mirisni materijali imaju sposobnost apsorbiranja neželjenih mirisa, čime se dodatno čisti zrak u ormaru.

Važno je napomenuti da mirisne vješalice treba povremeno zamijeniti ili osvježiti kako bi se održala njihova učinkovitost. Također, možete eksperimentirati s različitim mirisima kako biste pronašli onaj koji vam najviše odgovara.

14. Izbjegavajte zatvaranje mokre odjeće

Izbjegavanje zatvaranja mokre odjeće u ormar je suho pravilo koje bi trebali slijediti kako biste spriječili neugodne mirise i očuvali svježinu svoje odjeće. Zamislite svoju odjeću kao dragocjene komade koje želite čuvati u najboljem stanju, a zatvaranje mokre odjeće u ormar može ih ozbiljno ugroziti. To nije samo pravilo, već i način da se brinete o svojoj odjeći i osigurate njenu dugotrajnost.

Zašto baš izbjegavati zatvaranje mokre odjeće u ormar? Mokra odjeća, posebno ako je ostavljena da se osuši u zatvorenom prostoru, može brzo postati leglo za razmnožavanje neželjenih mirisa i plijesni. Vlaga koja se zadržava u tkaninama može uzrokovati neugodne mirise i trajnu štetu na odjeći.

Kako izbjegavanje zatvaranja mokre odjeće djeluje? Kada mokra odjeća ostane zatvorena u ormaru, vlaga koja se zadržava u tkaninama nema priliku ispariti. Umjesto toga, ona ostaje zarobljena, stvarajući idealne uvjete za razvoj mirisa i plijesni. Osim toga, mirisi koji se mogu pojaviti na mokroj odjeći mogu se prenijeti na druge komade u ormaru.

Važno je napomenuti da mokra odjeća treba biti temeljito osušena prije nego što je pohranite u ormar. Ako nemate mogućnost brzog sušenja, bolje je ostaviti odjeću na sušenje na zraku nego je stavljati u ormar dok je još uvijek mokra.

sušenje odjeće
FOTO: SHUTTERSTOCK

Osim svih praktičnih prednosti, izbjegavanje zatvaranja mokre odjeće u ormaru pokazuje vašu brigu prema odjeći i svijesti o očuvanju njenog kvaliteta. To je jednostavan način da svoju odjeću čuvate svježom i spremnom za nošenje.

Dakle, sljedeći put kad budete sušili odjeću, nemojte zaboraviti da odjeća koju spremate mora biti potpuno suha. 

15. Sušena lavanda

Sušeni cvjetovi lavande nisu samo prekrasni za gledanje, već i prirodni način da vaš ormar zadrži svjež miris. Stoga ako vas zanima kako osvježiti ormar sušena lavanda je dobar odabir.

Lavanda je poznata po svojim aromatičnim svojstvima koja opuštaju i osvježavaju okoliš. Sušeni cvjetovi lavande zadržavaju ta svojstva i mogu pomoći u održavanju svježeg mirisa u ormaru. Osim toga, lavanda ima svojstva koja odbijaju moljce i štite odjeću od njihovih napada.

Sušeni cvjetovi lavande polako otpuštaju svoj prirodni miris u okoliš ormara. Ovaj miris ne samo da odbija nepoželjne mirise, već i stvara opuštajuće okruženje u kojem vaša odjeća ostaje svježa i mirisna. Osim toga, lavanda djeluje kao prirodni repelent za moljce, čime čuva vašu odjeću od potencijalnih oštećenja.

Važno je napomenuti da sušeni cvjetovi lavande ne samo da čuvaju miris u ormaru, već i dodaju dodir prirodne ljepote svakom komadu odjeće.

Osim svih praktičnih prednosti, lavanda donosi mir i opuštanje u vaš ormar. To je jednostavan način da svoju odjeću čuvate svježom i dodate opuštajući miris lavande svakom komadu.

Kako ukloniti miris plijesni iz ormara?

U borbi protiv mirisa plijesni u ormarima, važno je da razumijete da je miris plijesni više od samo neugodnog mirisnog doživljaja; on je indikator potencijalno ozbiljnog problema. 

Plijesan nije samo vizualno neprivlačna, već može uzrokovati i zdravstvene probleme, posebno za osobe s alergijama ili astmom. Stoga, pronaći dobar način kako ukloniti miris plijesni iz ormara nije samo pitanje estetike, već i zdravstvene prevencije.

Prvi korak u ovom procesu je temeljito pražnjenje ormara. Svaki komad odjeće i svaki predmet moraju biti uklonjeni i pregledani. Odjeća zahvaćena plijesni treba odmah biti oprana, dok predmete koji ne mogu biti oprani treba temeljito očistiti ili, u ekstremnim slučajevima, odbaciti. Ovaj korak je vitalan jer omogućuje ne samo uklanjanje izvora mirisa već i sprječavanje njegovog širenja.

Nakon što je ormar ispražnjen, slijedi detaljno čišćenje. Ovo uključuje korištenje odgovarajućih sredstava za čišćenje koja mogu efikasno ukloniti plijesan i spriječiti njezin povratak. Prirodna rješenja poput otopine bijelog octa i vode su često preporučena zbog svojih antifungalnih svojstava. Važno je temeljito očistiti svaki kutak, jer plijesan može rasti i na teško dostupnim mjestima.

Nakon čišćenja, ključno je osigurati da je ormar potpuno suh prije vraćanja stvari unutra. Vlaga je glavni uzrok rasta plijesni, pa je suho okruženje najbolja prevencija. U nekim slučajevima, može biti korisno koristiti odvlaživače ili silikagel paketiće unutar ormara kako bi se održala niska razina vlage.

Redovita prevencija je također važna. Ovo uključuje redovito provjetravanje prostorije, održavanje niske razine vlage u domu i redovito čišćenje ormara kako bi se spriječio povratak plijesni.

Nakon što ste otkrili kako ukloniti miris plijesni iz ormara morate redovno voditi brigu o tome da nema vlage u ormaru. Ako se miris vlage ponovno javi tada opet postoji mogućnost za pojavu plijesni.

Prvi korak u borbi protiv mirisa vlage je temeljito čišćenje ormara. To uključuje pranje unutrašnjosti blagom sapunicom i vodom. Važno je koristiti sredstva koja neće oštetiti materijal ormara, a istovremeno su dovoljno snažna da uklone plijesan i spriječe njen povratak. Nakon čišćenja, ormar treba temeljito osušiti, idealno u dobro prozračenom prostoru ili uz pomoć ventilatora.

Drugi korak je prevencija. Postavljanje sredstava koja apsorbiraju vlagu, poput sode bikarbone ili vrećica s aktivnim ugljenom, može pomoći u održavanju suhoće i svježine unutar ormara. Soda bikarbona je posebno popularna zbog svoje dostupnosti i efikasnosti u apsorpciji mirisa. Jednostavno postavite otvorenu kutiju ili posudu s sodom bikarbonom u ormar, i zamijenite je svakih nekoliko mjeseci.

Uz to, redovito provjetravanje prostora je ključno za sprječavanje nakupljanja vlage. To može značiti ostavljanje vrata ormara povremeno otvorenim ili instalaciju malih ventilacijskih otvora što se pokazalo kao najbolji način kako spriječiti ulazak vlage i kako ukloniti miris plijesni iz ormara.