Uzroci obilnih menstruacija

oblina mjesecnica

Postoji li tipično krvarenje za prosječnu ženu? Vjerojatno ne postoji. No neke žene tijekom mjesečnice nepobitno krvare dulje i obilnije nego što bi trebalo.

Kako bismo mogli odrediti što je to problematično krvarenje za mjesečnice, pretpostavimo da žena obično tada gubi oko 40 ml krvi, što je otprilike količina koja stane u držač jaja. Naravno, posve je nepraktično tako mjeriti količinu izgubljene krvi pa bi možda najbolji pokazatelj je li krvarenje tijekom mjesečnice normalno bila čestoća mijenjanja uložaka ili tampona. Morate li ih mijenjati svaki sat, vjerojatno imate obilnu mjesečnicu ili menoragiju.

Obilno krvarenje može upućivati na bilo koji od sljedećih ginekološki problema: polipe na maternici, nedovoljno aktivnu štitnjaču, fibroide, endometriozu, rak maternice, zdjeličnu upalnu bolest.

Iako biste prema ovome popisu mogli zaključiti da obline mjesečnice upućuju na ozbiljne ginekološke probleme, mnoge žene obilno krvare bez ikakvog razloga. To se zove disfunkcionalno krvarenje i, na sreću, s vama je vjerojatno sve u redu.

Možda je sluznica vaše maternice neobično debela, što upućuje na neravnotežu estrogena i progesterona u tijelu. Imajte na umu kako hormonska neravnoteža može značiti da uopće niste ovulirali tijekom ciklusa, što stvara prevelike količine estrogena. Bude li potrebno, zamolite liječnika da provjeri imate li taj problem.

Obilno krvarite i ako vam se krv u maternici ne zgrušava kako treba, a inače ste zdravi. Stres također uzrokuje obilno krvarenje, a ironično je da se to događa i zbog slabokrvnosti (nedostatka željeza u tijelu). U tome ćete slučaju izgubiti još više krvi i bit ćete još slabokrvniji, što znači da ćete se naći u začaranom krugu.

Uzrok obilnijim krvarenjima može biti i kontracepcijska spirala. Međutim, rabite li progestogensku spiralu Mirena, možda nećete tako obilno krvariti jer ona stanjuje sluznicu maternice.

Obilne su mjesečnice najčešće neopasan rezultat jedinstvenosti vašeg tijela, ali uvijek to provjerite s liječnikom kako biste isključili moguće ozbiljne uzroke, primjerice, rak maternice. Kaže li vam liječnik da nemate ozbiljnijih problema, primjenjujte prirodne postupke suzbijanja krvarenja kroz zdrave dijete, dodatke prehrani te bilje i prijeđite na zdrav životni stil.

Autor: S.G., Foto: Maridav/Shutterstock