Masaža – za emocionalnu i fizičku ugodu

masaza

Dodir kao poticaj osjećaja fizičke i emocionalne ugode jedna je od najstarijih među svojim prirodnim terapijama. U masaži se koristi mnogo različitih pokreta koji stimuliraju ili opuštaju mišiće, poboljšavaju cirkulaciju te potiču liječenje velikog broja raznih tegoba. Ova se terapija može primjenjivati i u sprezi s aromaterapijom jer utrljavanje eteričnih ulja ili losiona u kožu tijekom masaže donosi cijeli niz terapijskih djelotvornih učinaka.

Dodir je jedno od najvažnijih osjetila, a poznaju ga već i djeca u majčinoj utrobi. Kineski su se liječnici tisućama godina služili tim znanjem. U Kini je masaža dio sustava tradicionalne medicine koji uključuje i akupunkturu. Masažom su se koristili i liječnici u staroj Grčkoj i Rimu, ali je u srednjem vijeku ova terapija na Zapadu iščeznula. Ponovo se proširila, uvelike zahvaljujući djelu Šveđana Pera Henrika Linga koji je početkom 19. stoljeća razvio liječenje pokretom ili švedsku masažu.

Tijekom 20. stoljeća pojavili su se brojni oblici masaže. Neki se oslanjaju na Lingovo djelo, a drugi su nastali pod utjecajem kineske i japanske medicine. Svi dobro djeluju na mišićni sustav, opuštajući napete mišiće i učvršćujućislabe, a usto ima i drugih dalekosežnijih učinaka jer masaža pomaže i cirkulaciji krvi i limfe.

Po mišljenju kineskih praktičara, masaža potiče i protok životne energije nazvane chi duž mreže kanala ili meridijana do svih dijelova tijela pa se može primjenjivati u liječenju mnogih tegoba. Specijalizirana terapija, shiatsu, zasniva se na obliku masaže koji se razvio u Japanu, a djeluje posebno na točke na kojima se meridijani (ili energetski kanali) navodno približavaju površini kože. Vjeruje se da se time regulira protok energije.

Kada ugovorite profesionalnu masažu, vjerojatno ćete dobiti savjet da na dan dogovora izbjegavate alkohol te da se suzdržite od jela otprilike dva sata prije masaže. Sama će se masaža različito provoditi ovisno o vašim tegobama. Terapeut se može ograničiti na jedno područje ili raditi na cijelom tijelu. Tretman ne bi smio biti bolan, premda ćete u ukočenim mišićima tijekom masaže možda osjećati nelagodu. Na kraju postupka terapeut će vas vjerojatno “uzemljiti” tako što će vas dvadesetak sekundi držati za stopala. Zatim će vas pustiti da neko vrijeme nasamo mirno ležite.

Nakon masaže osjećat ćete se ili opušteni ili puni energije. Mišići će vam kraće vrijeme nakon masaže možda biti malo ukočeni, posebno ako su vam upravo ti mišići prije izazivali bol. Ako je vjerojatno da će se javiti mišićna ukočenost, terapeut će vam možda savjetovati da, kad stignete kući, 30 minuta legnete u toplu kupku. Poslije toga se čvrsto istrljajte ručnikom.

Profesionalni maseri rabe ulje ili losion da bi im ruke mekše klizile po koži. Maser koji poznaje i aromaterapiju odabrat će mješavinu eteričnih ulja koja odgovaraju vašem problemu, te zagrijati ulje u rukama prije no što će vam ga utrljati u kožu.

Autor: S.G., Foto: Phil Date/Shuttestock