Što je maderoterapija

Maderoterapija

Dolaskom ljetnih dana, celulit nakupljen preko zime postaje jedna od glavnih briga svima koji žele izgledati privlačno u kupaćem kostimu. Tada kreće potraga za najbržim i najučinkovitijim sredstvima za njegovo uklanjanje. Osim što treba pripaziti na prehranu i jesti što više namirnica protiv celulita, valja poraditi i na drugim stvarima. Posljednjih godina, jedan od hit tretmana postala je maderoterapija.

Iako je ova tehnika uklanjanja celulita nastala davnih devedesetih godina, u dalekoj Kolumbiji, na ovim je prostorima tek nedavno postala jako popularna. Ne zahtijeva posebne uređaje, strojeve ni čudnovate kreme, jer celulit se kod ovog tretmana uklanja drvenim valjcima, popularno zvani “oklagije”. Da, vrlo slični onima koje imate u kuhinji!

Samo što se umjesto tijesta, ovim valjcima tretiraju područja bedara, trbuha, nadlaktica i lica – dakle onih područja gdje se nakuplja naviše masnog tkiva i gdje se celulit najviše vidi. Masaža drvenim oklagijama se vrši s više valjaka, od kojih svaki ima posebnu ulogu. Kakve su to uloge, što se sve postiže ovom tehnikom i što je točno maderoterapija, saznajte u daljnjem tekstu.

Što je maderoterapija?

Maderoterapija
Foto: Shutterstock

Maderoterapija je metoda masaže, znana i kao terapija drvetom. Izvodi se specijalnim masažerima napravljenima od drveta. Najčešće su to valjci, roleri i slični drveni alati koji služe masiranju tijela. Svaki alat ima drugu funkciju kod masaže. Zbog toga se ona ne provodi samo za razbijanje celulita, nego i za uklanjanje bolova u leđima, nogama te za detoksikaciju organizma.

Oprema koja se koristi za maderoterapiju uključuje dvadesetak različitih alata. Svaki je drugog oblika, a najčešće je to valjkasti, baš poput valjaka za tijesto. Ono što je zajedničko cijelom setu je da je napravljen od posve prirodnih materijala. Zbog toga nema opasnosti od nikakvih iritacija kože, alergijskih reakcija i slično. Iako se nakon terapije osjećaju blagi bolovi u mišićima, kao i kod svake anticelulitne masaže, korisnici ove terapije kažu da je sama masaža mnogo ugodnija, upravo zbog predmeta kojima se izvodi.

Što se postiže maderoterapijom

Uklanjanje celulita samo je posljedica onoga što maderoterapija stvarno čini. Masažom drvenim alatima zapravo se stimulira limfni sustav tijela. Njegova zadaća je izbacivanje toksičnih tvari iz organizma, što se potiče ovakvom masažom.

Zbog načina života – stresa, nedostatka vježbanja, nezdravih navika i loše hrane – limfa prestane obavljati svoji posao i onda toksini ostaju u tijelu, stvarajući, između ostalog i previše celulita. Stoga se masažom nastoji potaknuti protok limfe i time izbacivanje toksina. S vremenom se potakne i cjelokupni metabolizam, koji onda sam počne brže procesuirati i izbacivati sve ono loše iz tijela – višak šećera, masnoća, toksina, a time i celulita.

Postoje tri glavne vrste maderoterapije, anticelulitna masaža, masaža određenih dijelova tijela i maderoterapija lica.

Anticelulitna masaža

Prva je anticelulitna masaža koja se izvodi tako da se određenom vrstom valjka pritišću džepovi masnih ćelija od kojih se stvara celulit. Na taj se način on razbija te ga, poticanjem limfnog sustava, tijelo počne izbacivati iz organizma. Ova vrsta terapije može se raditi na svim dijelovima tijela gdje se nakuplja masnoća i gdje je celulit izrazito vidljiv.

Masaža određenih dijelova tijela

Osim anticelulitne masaže, maderoterapijom se može vršiti i masaža određenih dijelova tijela. Razlika između ove dvije vrste terapije je u tome što se maderoterapijom tijela ono posebno oblikuje, i to u slučaju da mu se masno tkivo gomila na samo jednom dijelu. Masažom se tretira samo jedan dio tijela, onaj koji je najviše problematičan. Na primjer, kod nekih se ljudi salo stvara samo na području trbuha, nekima na bedrima, a nekima samo oko ruku. Onda se samo to područje i masira dok se celulit na njemu ne otkloni.

Maderoterapija lica

Treća vrsta maderoterapije je maderoterapija lica. Radi se s malim masažerima kojima se trljanjem stimulira cirkulacija u mišićima lica. Rezultat je bolje stvaranje kolagena koji je odgovoran za elastičnost i hidratizaciju kože, što dovodi do smanjenja bora, svježeg i zdravog izgleda i smanjenja masnoća u području podbratka.

Sve ove metode rezultirat će ne samo ljepšim izgledom i zdravljem. Njima se, uz smanjenje celulita, oblikovanja tijela i zatezanja kože, smanjuju i bolovi u tijelu. Do zdravlja dovode procesi izbacivanja toksina i viška vode iz organizma te cjelokupno ubrzavanje metabolizma. A sve ugodnom masažom alatima od prirodnog materijala. Prava nagrada za tijelo kod pripreme za ljetne dane!

Autor: V.B., Foto: Kzenon/Shutterstock