Liječenje hemeroida

bolni hemeroidi

Proširene vene oko anusa su najčešće uzrokovane nezdravim načinom života i stresom. Prirodni recepti na bazi ljekovitog bilja mogu uvelike pomoći osobama koje imaju problema sa hemeroidima.

Osobe koje imaju problema sa hemeroidima bi trebale izbjegavati pušenje i konzumaciju alkohola. Isto tako bi trebali izbjegavati masna i jako začinjena jela, te paziti na kilograme i dovoljan unos tekućine u organizam. Krvnu cirkulaciju može poboljšati bavljenje fizičkom aktivnošću, koja se preporuča osobama koje imaju problema sa proširenim venama u području anusa.

Kod problema sa hemeroidima osobe bi svaki dan trebale imati odmor od deset minuta, te u to vrijeme leći na leđa i podići noge na neki povišeni predmet, najbolje jastuk. Izbjegavajte parafinske preparate za kupanje, te se svaki dan perite mlakom vodom.

Bolna mjesta na kojima su se pojavili hemeroidi možete mazati ekstraktom crnog gloga, mašću od ljutića i ekstraktom divljeg kestena. Vodi za kupanje trebali bi dodavati limunov sok, kao i ružarinovo ili čepresovo ulje.

Bolno mjesto možete tuširati i toplo hladnom vodom, a ukoliko imate problema sa kroničnim hemeroidom, oboljelo mjesto nakon obavljanja nužde, odmah operite mlakom vodom i namažite sa masti od nevena.

Bilo bi dobro da mjesec dana jedete smokve i pijete vodu od smokve tako da četiri suhe smokve ostavite da se preko noći natapaju u vodi, pa ih ujutro natašte pojedete, a vodu u kojoj su odstajale popijete. Sjemenke smokve će olakšati pražnjenje crijeva i pokrenuti ih. Ukoliko neće biti pritiska na anus, hemeroidi će se povući.

Možete i napraviti prirodnu mast za liječenje hemeroida tako da pomiješate 30 g masti od pupoljaka crne topole sa 15 grama ekstrakta od lišća i lanolinom. Dobivenom prirodnom mašću trebali bi mazati hemeroide nekoliko puta na dan.

Nakon svakog tuširanja i pranja anusa, hemeroide možete namazati i kantarionovim uljem. Kantarionovo ulje možete napraviti i sami, tako da teglu stavite polurascvijetlai buket kantariona, koji prethodno trebate dobro oprati. Cvijet kantariona zalite sa maslinovim uljem, i ostavite da odstoji na suncu 40 dana.

Ako imate problema sa vanjskim hemeroidima, tinktura kamilice vam može biti od velike pomoći. Svaku večer nakon tuširanja namažite bolno mjesto sa ovom umirujućom tinkturom.

Autor: A.Z., Foto: mast3r/Shutterstock