Masaža drvenim oklagijama

celulit-na-nogama

Masaža drvenim oklagijama, odnosno drvenim valjcima, sličnima kakve koristimo za valjanje tijesta, nova je vrsta terapije za uklanjanje celulita, masaže i poticanja metabolizma. Pravi naziv ove metode je maderoterapija. Ova vrsta masaže nastala je devedesetih godina u Kolumbiji, ali je do danas bila slabo poznata na ovim prostorima.

Tek je posljednjih godina odjeknula i kod nas te postala jedno od najomiljenijih anticelulitnih tretmana. Razlog tome je što je ova metoda, zbog načina i alata kojim se provodi, malo manje bolna od sličnih anticelulitnih masaža. Uz to, vrši se predmetima od posve prirodnih materijala, pa ne postoji rizik od alergije ili iritacije kože. Ali to nisu jedine prednosti maderoterapije – najvažnija je ipak ona što odlično potiče rad metabolizma, pa povoljno djeluje na cjelokupno zdravlje organizma.

Kako se izvodi maderoterapija

Maderoterapija se još naziva i masaža drvom. To je zato što su svi alati kojima se ona provodi napravljeni od prirodnog, drvenog materijala. Postoji dvadesetak različitih vrsta alata, koji, uz posebna ulja i posude, čini svu opremu za ovu terapiju. Oblici i veličine masažera ovise o njihovoj namjeni. Svaki nečemu služi i razlikuju se oni kojima se masiraju bedra i trbuh, od onih za masažu lica. Iako je većina ovih alata valjkastog oblika, nisu svi jednaki. Postoje i roleri, drvene šalice, masažeri u obliku dasaka i razni drugi alati čiji oblik odgovara njegovoj primjeni.

Razlikujemo tako tri vrste masaže oklagijama – masažu lica, masažu tijela i anticelulitnu masažu. Svaka od navedenih terapija ima svoje posebne učinke. Pa tako masažom lica potičemo stvaranje kolagena u koži lica, što rezultira ljepšim, svježijim izgledom, hidratiziranom kožom i smanjenju bora. Kod masaže tijela masira se jedan dio tijela koji je posebno sklon nagomilavanju masnih naslaga. One se razbijaju kako bi se uravnotežio oblik tijela. Dok se s anticelulitnom masažom masira više područja tijela sklonih celulitu, te se on tako uklanja.

Ali uklanjanje celulita zapravo je samo produkt ove masaže. Ono što se njome zapravo radi je drenaža limfe. To znači da se stimulira njen rad i protok tekućina, kako bi one sa sobom iz tijela odvodile sve toksične i nepotrebne tvari. Limfni sustav se iz mnogo razloga začepi i potrebno je potaknuti ga da ponovno proradi i počne obavljati svoju funkciju. Kada to učinimo masažom, uskoro počnemo gubiti na kilaži, potaknemo metabolizam i izbacivanje suvišnih masti, šećera i toksina, uglavnom kroz znoj, urin i stolicu.

Kome se preporučuje maderoterapija 

Iako je ova metoda vrlo učinkovita, a zbog načina izvođenja značajno manje bolna od klasičnih anticelulitnih masaža, maderoterapija se ipak ne preporučuje osobama s izraženim venama i kapilarima. Budući da se terapija bazira na trljanju, osobama osjetljivijima na bol mogla bi biti neugodna, ali ništa što se ne može izdržati. Svima ostalim ova vrsta terapije nije posebno bolna. Naravno, na mjestima gdje je celulit tvrdokorniji, masaža mora biti jača, pa se povremena bol može očekivati. Ali to je mala cijena za ljepotu i zdravlje koje slijedi.

Masaža drvenim oklagijama preporučuje se svim koji bi se željeli riješiti celulita, posebno ako se on nalazi samo na određenim mjestima na tijelu. Ipak, to nije jedino što se postiže masažom. Vrlo je učinkovita i za otklanjanje boli u mišićima, pogotovo mišićima nogu i leđa. Uz to, potiče krvotok i rad limfnog sustava, pa je detoksikacija tijela još jedan bonus ove terapije. Sve to dovodi do ubrzanja metabolizma i poboljšanja općeg zdravlja. Stoga se ova metoda preporučuje svima koji žele ojačati svoje zdravlje, bolje se osjećati i bolje izgledati!

Autor: V.B., Foto: carol.anne/Shutterstock